Jevšek zaposlenim v Pomurskih lekarnah očita manipuliranje z javnostjo

0

Soboški župan Aleksander Jevšek zaposlenim v Pomurskih lekarnah, ki so v torek sporočili, da nasprotujejo razdruževanju lekarn, kot ga je začela soboška občina, očita, da manipulirajo z javnostjo, zagovarjajo svoje privilegije ter da so postali orodje v. d. direktorja Ivana Zajca. Predsednik vlade razdruževanja lekarn ne komentira.

Jevšek je namreč o postopkih za izstop občine iz ustanoviteljstva Pomurskih lekarn obvestil tudi predsednika vlade Marjana Šarca. Ta na vprašanje, kako komentira dogajanje v Pomurskih lekarnah in zvezi s tem sporno javno naročanje, ki je problem vseh javnih zavodov, odgovarja: “Mestna občina Murska Sobota je eden od ustanoviteljev javnega zavoda Pomurske lekarne in ima skladno temu pravico, da se odloči za izstop, če ocenjuje, da so za to izpolnjeni pogoji. Direktorja zavoda imenuje in razrešuje svet, ki ga imenujejo ustanovitelji, in ne vlada, zato predsednik vlade omenjenih zadev ne more komentirati.”

Jevšek zaposlenim očita, da so se sposobni oglasiti samo takrat, ko so ogroženi njihovi privilegiji, ne pa tudi, ko je občina več let opozarjala na nezakonitosti v Pomurskih lekarnah, prav tako pa niso protestirali proti Zajcu, ki je odgovoren za dražja zdravila in posledično slabšo kakovost dejavnosti.

“Dejstvo, da država in občani plačujejo več za zdravila, ker se branijo izbrani dobavitelji, jih ni motilo. Korupcija v zdravstvu jih ni motila. Moti jih, ko mestna občina zahteva zakonitost pri poslovanju v Pomurskih lekarnah. Odločno so se oglasili šele sedaj, ko so ogroženi njihovi privilegiji na račun nas,” je zapisal Jevšek.

V nadaljevanju je ponovil znane očitke lekarnam, da ne spoštujejo predpisov o javnem naročanju, in opozorila, da občina ne bo več pristala na oškodovanje občanov na račun lobijev iz farmacije. Ker kljub pozivu k zamenjavi vodstva Zajc ni odstopil, je občina začela postopke za ustanovitev novega javnega zavoda na svojem območju.

Kot je zapisal Jevšek, Zajc in 97 zaposlenih nimajo težav zgolj z njim in direktorjem občine uprave Srečkom Đurovom, ampak tudi s predsednikom vlade, ki zahteva zakonitost, ministrom za javno upravo Rudijem Medvedom, ki trdi, da so javne lekarne dolžne izvajati javna naročila pri nabavi zdravil, z računskim sodiščem, ki trdi isto kot minister, z Državno revizijsko komisijo, ki je že vložila obdolžilni predlog, s Komisijo za preprečevanje korupcije, ki je odprla primer, in z državnim tožilstvom zaradi kazenske ovadbe, ki jo je občina vložila proti Zajcu zaradi velike premoženjske škode v višini 750.000 evrov.

Župan Zajcu tudi očita, da bi, če bi bil časten mož, odstopil že zdavnaj, ne pa se skrival za zaposlenimi, slednjim pa, da so postali njegovo orodje za obračun z mestno občino.

Jevšek je sporočilo sklenil z besedami, da je občina suverena in sama odloča, kje bo (so)ustanoviteljica javnega zavoda, da bo ne glede na ovire in manipulacije iz Pomurskih lekarn oskrba z zdravili nemotena ter da so zdaj še bolj odločeni, da odločitev o razdružitvi izpeljejo.

Soboška občina je 28. junija začela postopke za izstop iz ustanoviteljstva javnega zavoda Pomurske lekarne, razdelitev njihovega premoženja ter ustanovitev novega javnega zavoda, ki bo opravljal lekarniško dejavnost na njenem območju. Razlog je v tem, da ni odstopil v. d. direktorja Pomurskih lekarn Zajc. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen