Monsantu zaradi rakotvornega herbicida naložena nižja odškodnina

0

Ameriški zvezni sodnik Vince Chhabria je v ponedeljek v San Franciscu znižal odškodninski znesek, ki ga mora zaradi rakotvornega herbicida Roundup plačati Monsanto oz. njegov lastnik, nemški Bayer. Namesto 80,27 milijona dolarjev odškodnina po novem znaša 25,27 milijona dolarjev.

Konec marca je Bayer v postopku na zveznem sodišču San Franciscu izgubil pomemben primer. Porota je razsodila, da je Monsantov herbicid Roundup bistveno prispeval k nastanku raka v grlu 70-letnega tožnika iz Kalifornije, zato mu je naložilo plačilo odškodnine v skupnem znesku 80,3 milijona dolarjev.

Bayer se je pritožil na odločitev porote in Chhabria se je sedaj odločil, da je dokazov dovolj, da se izplača 5,27 milijona dolarjev kompenzacijske odškodnine Edwinu Hardeman za vse zdravstvene in druge stroške. Porota naj bi se pravilno odločila tudi za kazensko odškodnino, vendar pa naj bi bil znesek previsok.

Sodnik je dejal, da je zneske neustaven, ker dosega 15-kratno vrednost kompenzacijske odškodnine, zato je kazensko odškodnino znižal na 20 milijonov dolarjev. Med drugim namreč ni bilo dokazano namerno prikrivanje znanega tveganja za zdravje in varnost.

Bayer se bo pritožil tudi na to odločitev, in sicer na zvezno prizivno sodišče v San Franciscu.

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen