Merklova za organizatorje poskusa atentata na Hitlerja v Volčjem brlogu pravi, da jim država dolguje hvaležnost

3

Nemška kanclerka Angela Merkel je pred 75. obletnico poskusa atentata na nacističnega diktatorja Adolfa Hitlerja v Volčjem brlogu pozvala k odločnemu uporu proti naraščajočemu desničarskemu ekstremizmu v Nemčiji. Kor je dejala v tedenskem videosporočilu, bi moral biti 20. julij dan spomina na vse, ki so se postavili po robu nacističnemu režimu.

“Tudi naša dolžnost danes je, da se postavimo po robu vsem težnjam, ki želijo uničiti demokracijo,” je poudarila.

Claus Schenk Graf von Stauffenberg je 20. julija 1944 izvedel bombni napad, s katerim je poskušal ubiti Hitlerja. Zarota ni uspela, Hitler pa jo je odnesel z lažjimi poškodbami. Stauffenberga in okoli 200 njegovih sozarotnikov so nacisti usmrtili.

Za Merklovo so organizatorji poskusa atentata vzorniki. “Pokazali so, da so sledili svoji vesti in s tem oblikovali del nemške zgodovine, ki bi jo sicer definiral izključno temačni nacionalsocializem,” je dejala.

Kanclerka je nadaljevala, da jim država dolguje hvaležnost, saj da nemška povojna ustava brez takšnih dejanj morda ne bi obstajala. “Danes lahko gradimo na pogumu teh ljudi in smo hvaležni, da ta del naše zgodovine obstaja,” je dodala.

Opozorila je na naraščajoče število skrajnih desničarjev v Nemčiji. Nedavni umor politika Walterja Lübckeja je po njenih besedah pokazal, kako pomembno je podpirati tiste, ki prevzamejo politično odgovornost.

Ob tem je Nemce pozvala, naj prevzamejo svojo vlogo v družbi, da bi zagotovili močno demokracijo in civilno družbo ter preprečili vzpon desničarskega ekstremizma, povzema nemška tiskovna agencija dpa. (sta)

Št. komentarjev: 3
  1. Lucija pravi

    Čez dvajset let bo pa obratno. Ko bo MABUSOVA vojska kolovratila po Evropi bodo Evropejci govorili: “Včasih ne rabiš junaka, ampak pošast.” Potem bodo pa pošast postavili za kralja, maršala in cesarja.

  2. Micka pravi

    ko bodo Nemci postavili kip svobode v obliki Ratka Mladića me bo pa začelo skrbeti.

  3. Janko Pirnat pravi

    Žal je bil šarlatan glede eksploziva. Uspel je aktivirati samo en kemični sprožilec. Pa ne, da bi v torbo dal skupaj oba eksploziva, ampak je vtaknil samo enega….

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen