Lažnive diskreditacije Udboreporterja: Tudi Pezdirja instrumentalizirali za umazane rabote!

5

“Kolumnist revije Reporter Rado Pezdir je v članku »(Z)mešano na žaru in servirano v norišnici« v zadnji številki omenjene revije zapisal vrsto neresnic v zvezi  s problematiko imetnikov izbrisanih podrejenih obveznic bank (izbris podrejencev) tako v zvezi s poslansko skupino SDS, kot tudi poslancem Jožetom Tankom. Njegove trditve zato terjajo odgovor,” so zapisali pri SDS.

“Poslanec Jože Tanko je 10. maja letos v parlamentarni postopek vložil Predlog zakona o izplačilu sredstev nepoučenim imetnikom podrejenih obveznic in malim delničarjem bank v večinskem državnem lastništvu, ki so bile predmet izrednih ukrepov izrečenih 17.12.2013 in 19.11.2014 oziroma 16.12.2014 s strani Banke Slovenije.

 

Zakon je vložil samostojno, brez podpisov ostalih članov poslanske skupine SDS, saj se ostali člani poslanske skupine SDS za sopodpis niso odločili. Cilj predloga zakona je povrniti škodo majhnim nepoučenim (!) vlagateljem oziroma manjšinskim delničarjem, pod pogojem, da gre za fizične osebe, ki so bili zavedene glede varnosti podrejenih obveznic bank v večinskem državnem lastništvu. Torej ne gre za zakon poslanske skupine SDS, kot je pisal Rado Pezdir v svojem članku, temveč za zakon poslanca Jožeta Tanka. Naj ob tem dodamo, da je omenjeni zakon šele tretji v vrsti za obravnavo, in sicer za vladnim predlogom in predlogom državnega sveta.

Predlog omenjenega zakona določa, da se manjšinskim delničarjem bank, ki sta bili oziroma sta v večinski državni lasti (NKBM d.d. in NLB d.d.) in sta bili predmet izrednih ukrepov izrečenih dne 17.12.2013, izplača odškodnina zaradi  političnega, negospodarnega in neuspešnega upravljanja teh bank s strani večinskega lastnika, to je države. Upravičenci so delničarji obeh bank, ki so bili vpisani v centralnem registru nematerializiranih vrednostnih papirjev na dan 17.12.2013, če so to fizične osebe, višina izplačila posameznemu delničarju pa je omejena na 10.000 evrov. Predlog zakona tudi določa, da se upnikom iz naslova podrejenih terjatev bank, ki so bile predmet izrednih ukrepov izrečenih dne 17.12.2013 in dne 19.11.2014 oziroma dne 16.12.2014 s strani Banke Slovenije, izplača do 100.000 evrov po posamezni terjatvi, skupaj z obrestmi, pod pogojem, da so upniki fizične osebe.

Povedano drugače: v 2. členu predloga zakona izrecno piše, da so upravičenci delničarji NKBM in NLB ter upniki iz naslova podrejenih terjatev bank, če so to fizične osebe.Torej so iz poplačila izrecno izključene vse pravne osebe, ki jih našteva Rado Pezdir, torej tudi vse iz Foruma 21 ali drugih omrežij. V 4. členu zakona pa je zapisano, da znaša najvišje posamično izplačilo malemu delničarju 10.000 €, za upnike iz naslova podrejenih obveznic pa 100.000 €. 

V predlogu zakona je poslanec Jože Tanko navedel, da so poudarjamo nepoučeni (!) vlagatelji zaradi političnega, negospodarnega in neuspešnega upravljanja teh bank s strani države oziroma političnih elit utrpeli škodo. Imetnikov izbrisanih podrejenih obveznic je 1.645, z izrednim ukrepom Banke Slovenije o prenehanju obveznosti bank do njihovih delničarjev in upnikov iz naslova podrejenih terjatev (prisilni odpis), pa je bilo oškodovanih oziroma razlaščenih več kot 100.000 imetnikov delnic in podrejenih obveznic.

V predlogu zakona poslanec tudi navaja, da je treba škodo povrniti malim delničarjem in nepoučenim vlagateljem v podrejene bančne obveznice, ki so bili oškodovani zaradi enostranskega in pretiranega ravnanja »slovenske trojke« (mag. Bratušek, dr. Jazbec, dr. Čufer) v postopku sanacije slovenskega bančnega sistema.”

Št. komentarjev: 5
 1. andrej pravi

  Tale tip mi ni bil nikoli všeč… bluzator in sedaj še plačani pezde. Fuj reporter!

 2. Dado pravi

  Kdo je ta klošar na sliki?

 3. grega pravi

  Odkar je Odlazek kupil reporter, je to samo še partijsko glasilo in niti za solato zavijat ni več dober…

  1. Rokovnjac pravi

   Saj se nikoli ni bil,solata se pa ze mora zavit v cisti papir!

   1. Re gornjim pravi

    Ovcice, popljuvati vse in vsakogar, ki ni eksplicitno nas

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen