Iran svari pred vrnitvijo jedrskega programa na raven pred dogovorom

1

Iranska agencija za jedrsko energijo je danes posvarila, da bi lahko Iran svoj jedrski program vrnil v stanje pred sklenitvijo mednarodnega jedrskega dogovora leta 2015, če evropske podpisnice in ZDA ne bodo izpolnjevale svojih zavez.

“Če Evropejci in Američani ne želijo ravnati v skladu s svojimi zavezami, bomo tudi mi znižali svoje (…) in se vrnili na stanje pred štirimi leti,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tiskovni predstavnik iranske jedrske agencije Behruz Kamalvandi.

“Pri teh ukrepih ne gre za trmoglavost. Ampak so namenjeni temu, da se da drugi strani priložnost, da se spametuje in izpolni svoje obveznosti,” je poudaril.

Iran je maja letos razkril stopenjski načrt, v skladu s katerim se namerava tudi sam umakniti iz delov sporazuma, potem ko so to lani storile ZDA in ponovno uvedle sankcije. Doslej je prenehal spoštovati že več zavez iz dogovora, nazadnje pred dobrim tednom mejo, do katere lahko v skladu s sporazumom obogati uran.

Iransko zunanje ministrstvo medtem napoveduje, da bodo septembra izvedli tretjo fazo odstopa od jedrskega sporazuma, če preostale podpisnice ne bodo našle načina, kako se upreti ameriškim sankcijam proti Teheranu.

Danes so sicer o iranskem jedrskem dogovoru v Bruslju razpravljali ministri za zunanje zadeve EU. Unija kljub iranskim kršitvam vztraja pri diplomaciji in poziva Iran, naj dosledno spoštuje dogovor. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. linke pravi

    enega carja spustiti na njihove ajatole pa bo večno mir.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen