Evropska komisija s poglobljeno preiskavo Amazona

0

Evropska komisija je danes sprožila poglobljeno preiskavo ravnanja ameriškega tehnološkega velikana in največjega spletnega trgovca na svetu Amazon. Preiskala bo, ali je Amazon kršil evropska pravila o konkurenci pri uporabi občutljivih podatkov o neodvisnih ponudnikih, ki prodajajo prek njegove spletne tržne platforme.

Amazon kot spletni trgovec igra dvojno vlogo. Izdelke prodaja samo kot trgovec, obenem pa ponuja tudi spletno tržno platformo, prek katere neodvisni ponudniki raznih izdelkov te neposredno prodajajo kupcem.

V tem drugem primeru Amazon po pojasnilih Evropske komisije ves čas zbira podatke o aktivnosti na platformi. Po predhodnem ugotavljanju dejstev, ki so ga opravili strokovnjaki evropskega varuha konkurence, se zdi, da ameriški velikan pri tem uporablja podatke o prodajalcih, njihovih izdelkih in transakcijah, ki so lahko občutljivi pri narekovanju konkurence med ponudniki.

“Evropski potrošniki v vse večji meri nakupujejo prek spleta. Spletna trgovina je okrepila konkurenco med trgovci in prinesla več izbire ter nižje cene. Zagotoviti moramo, da velike spletne platforme teh koristi ne izničijo s protikonkurenčnim delovanjem,” je začetek preiskave proti Amazonu pospremila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, ki se ji tudi v novi komisiji pod vodstvom Nemke Ursule von der Leyen obeta eden najpomembnejših položajev.

Komisija bo tako v okviru preiskave pregledala standardizirane pogodbe med Amazonom in ponudniki, ki uporabljajo njegovo platformo, v skladu s katerimi ameriški gigant analizira podatke. Še posebej jo bo zanimalo, kako uporaba teh nakopičenih podatkov v vlogi Amazona kot trgovca vpliva na konkurenco v spletni trgovini.

Zanimala jo bo tudi vloga podatkov pri izbiri tistih “srečnih dobitnikov” privilegija, da se uvrstijo v t. i. nakupni okvirček (Buybox) na desni strani spletne strani. Gre za to, da v primerih, ko več ponudnikov prodaja nek izdelek, le eden običajno pristane v tem okvirčku, prek katerega lahko kupci z enim klikom izdelek dodajo v svojo virtualno nakupovalno košarico. Ker se po navedbah komisije velika večina nakupov opravi prek Buybox, je uvrstitev v ta okvirček ključna.

Uvedba preiskave, za dokončanje katere v Bruslju nimajo pravno opredeljenega roka, sicer ne pomeni, da bo komisija proti Amazonu ukrepala. če pa bo ugotovila kršitve evropske zakonodaje o konkurenci, pa lahko na koncu velikana kaznuje z globo v višini do 10 odstotkov njegovih letnih prihodkov, ki so lani dosegli okoli 200 milijard evrov.

V Amazonu so po poročanju tujih tiskovnih agencij že napovedali, da bodo v preiskavi polno sodelovali. Če se bodo s komisijo dogovorili o ukrepih, s katerimi bodo naslovili skrbi Bruslja, se bodo tako lahko kazni izognili.

Amazon je sicer v EU pod lupo tudi zaradi agresivnih praks davčne optimizacije, s katerimi se izogiba plačevanju davka na dobiček. Evropska komisija je tako jeseni 2017 že odločila, da je Luksemburg ameriškemu velikanu zagotovil nezakonite davčne ugodnosti v vrednosti približno 250 milijonov evrov in državi naložila izterjavo te vsote. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen