Zvezni sodnik glede financiranja zidu na meji z Mehiko iz proračunskih sredstev Pentagona odločil v prid Trumpovi vladi

0

Zvezni sodnik v Washingtonu Trevor McFadden je v ponedeljek odločil, da ameriški kongres ne more preprečiti porabe proračunskih sredstev Pentagona za gradnjo zidu oziroma ograje na meji z Mehiko. Kalifornijski zvezni sodnik je maja odločil ravno nasprotno, pravni boj med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in kongresom pa se bo nadaljeval.

Ameriški kongres, v katerem imajo demokrati v spodnjem domu večino, Trumpu ni odobril denarja za gradnjo zidu. Trump zato želi preusmeriti proračunska sredstva, ki jih je kongres potrdil Pentagonu, za gradnjo ovir na meji z Mehiko.

Kongresni demokrati vztrajajo, da lahko o proračunski porabi odloča le kongres. Sodnik McFadden pa je ugotovil, da v bistvu toži le predstavniški dom ameriškega kongresa, kjer imajo večino demokrati, senat z republikansko večino pa ne.

Sodnik poudarja, da njegova sodba ne pomeni, da kongres ne more sodno izzvati predsednika glede delitve oblasti v ZDA, vendar je v tem primeru dal prav izvršni veji oblasti, in pripomnil, da en dom kongresa ne more vleči sodne veje oblasti v spor z izvršno.

Vodstvo kongresnih demokratov je sporočilo, da sodbo preučujejo in se bodo odločili o morebitni pritožbi.

Zvezni sodnik Haywood Gilliam mlajši pa je 24. maja v kalifornijske Oaklandu odločil, da je predsednik ZDA Donald Trump s preusmeritvijo proračunskih sredstev Pentagona za zid v Kaliforniji prekoračil svoja pooblastila. Tožbo je vložila Ameriška zveza državljanskih svoboščin. Razlika v obeh sodbah je tudi v tem, da je McFaddena v Washingtonu na položaj imenoval republikanec Trump, Gilliama mlajšega v Oaklandu pa demokrat Barack Obama. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen