Župani obalno-kraške regije oživljajo idejo o sodelovanju pri oskrbi s pitno vodo

0

Današnje koordinacije istrskih županov v Kopru so se udeležili tudi župani kraških občin. Slednji so, kot je v izjavi za medije pojasnil koprski župan Aleš Bržan, dali pobudo za iskanje skupne rešitve, po kateri bi na Krasu obnovili vodne vire, v Istri pa prišli do prepotrebnega dodatnega vira. Pri tem se nameravajo obrniti tudi na državo.

Pobudo o sodelovanju so dali župani kraških občin, ki imajo po besedah Bržana bistveno več vodnih virov. “Istrske občine se zavedamo, da potrebujemo dodatni vodni vir in sprožili bomo vse aktivnosti za to, da do tega čim prej pride,” je zatrdil koprski župan.

Ob pomisleku, da je podoben projekt pred leti že propadel zaradi pomanjkanja medsebojnega sodelovanja, je Bržan odvrnil, da “se dogovarjamo z odprtimi kartami in iščemo rešitve, ki bodo korektne in konkretne za vse”.

Med drugim nameravajo istrski župani pisati državi in zahtevati, da sproži postopke za začetek urejanja vodnega vira za območje slovenske Istre, “kjer dejansko nimamo dovolj pitne vode za naše prebivalce, kaj šele za obiskovalce”.

Sicer pa so istrski župani podprli namera Občine Piran o kandidaturi za evropsko prestolnico kulture leta 2025. Pri tem ciljajo na to, da bi zadevo zastavili širše in posegli čez mejo, tako na hrvaško kot na italijansko stran. Pobuda je še v začetni fazi, sicer pa je Bržan napovedal, da bo sledila ustanovitev ožje in širše strokovne skupine za ta projekt. Predvidoma v prihodnjem tednu bodo podpisali tudi pismo o nameri.

Župani so se danes pogovarjali tudi o možnosti oblikovanja skupnega evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, s katerim bi lažje nastopali pri kandidiranju na razpise za evropska sredstva. Govora je bilo tudi o Gasilski brigadi Koper in o tem, da bodo morali ugotoviti, če ima smisel, da vse obalne občine vstopijo v ustanoviteljske vloge javnega zavoda, je navedel Bržan.

Lotili so se tudi problematike namestitve oseb z motnjo v duševnem razvoju. Občine bodo opravile popis stanja in potreb, tudi tu pa bodo apelirali na državo za sistemsko rešitev tega področja v Istri.

Nenazadnje so istrski župani načeli tudi vprašanje ureditve prometnih razmer po sprehajalno-kolesarski poti Parenzani, ki jo uporabljajo tudi skuterji in druga vozila, ki tja ne sodijo. Bržan je pojasnil, da bodo s pomočjo redarjev šli v osveščanje prebivalstva in usmerjanja prometnih tokov, septembra pa bodo nato tudi ugotavljali dosežene rezultate. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen