ZDA mladoletnim migrantom ukinjajo pravno pomoč, izobrazbo in rekreacijo

2

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v sredo sporočila, da mladoletnim migrantom brez spremstva, ki so v zavetiščih, ukinja vso pravno pomoč, učenje angleškega jezika in rekreacijo. Otroci bodo poslej deležni le še storitev, ki so nujne za njihovo življenje in varnost.

Tiskovni predstavnik ministrstva za zdravstvo in socialo Mark Weber je dejal, da bo zaradi naraščanja števila mladoletnikov, ki vstopajo v ZDA brez staršev, konec junija zmanjkalo denarja za vse, razen za najnujnejše storitve.

Odločitev je sicer v nasprotju z ameriško zakonodajo, odločitvami zveznih sodišč in državnimi zakoni, ki za mladoletnike v varstvu zvezne vlade zahtevajo obvezno izobraževanje in rekreacijo. Trumpova vlada je zavetišča obvestila, da ne bo plačala stroškov za pravno pomoč, izobraževanje in rekreacijo retroaktivno od 22. maja.

“Kaj si bodo še izmislili? Ali jim bodo kmalu vzeli še pitno vodo ali hrano? Ta odločitev je povsem nezakonita,” je sporočil pravnik Carlos Holguin, ki je leta 1997 uspel s tožbo proti zvezni vladi in izsilil minimalne standarde za zaprte otroke po ZDA.

Trumpova vlada je letos dobila v varstvo 40.800 otrok, ki so prestopili mejo brez staršev. Zvezna zakonodaja določa, da jih morajo iz obmejnih zaporov hitro preseliti v zavetišča. Trumpovi vladi to sedaj uspeva povprečno po 48 dneh. Velika večina je najstnikov iz Gvatemale, Hondurasa in Salvadorja. (sta)

Št. komentarjev: 2
 1. MEFISTO pravi

  Kakšna rekreacija!

  Delajo naj!

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Saj delajo na plantažah solate in kirikijev…
  Zdaj pa bo moral Trump s svojo familijo sam to delat.
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen