Vodooskrba Rižanskega vodovoda varna, poziv k varčni rabi vode

0

Vodooskrba na Obali je trenutno varna in pod nadzorom, so sporočili iz javnega podjetja Rižanski vodovod Koper. Po torkovi nesreči tovornega vlaka pri Hrastovljah so povečali odjem iz sosednjih vodovodov, izločili neposredni odjem iz izvira Rižane in začeli črpati podtalnico iz najnižjih nivojev. Uporabnike pozivajo k varčni porabi vode.

Hiter dvig temperatur, turistična sezona, povečanje splošne rabe vode in predvsem torkova nesreča z iztirjenim vlakom na vodovarstvenem območju so zahtevali takojšnje ukrepe v sistemu oskrbe Obale s pitno vodo, so danes sporočili iz družbe.

Tako so povečali odjem vode iz sosednjih vodovodov, izločili neposredni odjem iz izvira Rižane in zagotovili odjem s črpanjem podtalnice iz najnižjih nivojev. Nastavili so tudi monitoring kakovosti načrpane vode.

“Trenutno je vodooskrba varna in pod nadzorom,” so zagotovili.

“Glede na ogroženost podtalnice, dejansko razpoložljive količine vode iz vseh treh vodnih virov in sušne vremenske napovedi smo primorani opozoriti porabnike na varčno in racionalno uporabo vode,” so zapisali.

Porabnike vode pozivajo, naj uporabljajo pitno vodo le za najnujnejše namene, povečajo nadzor na internem vodovodnem omrežju in preprečijo nekontrolirane izlive, skrajno racionalizirajo dnevno porabo vode za opravljanje dejavnosti, obveščajo upravljavca o morebitnih okvarah in poškodbah na vodovodnem sistemu ter upoštevajo ukrepe in navodila upravljavca do njihovega preklica.

“Dosledno varčevanje s pitno vodo daje večjo verjetnost, da prekinitve v dobavi vode ne bodo potrebne,” so navedli.

Rižanski vodovod Koper bo ukrepe po torkovem iztirjenju tovornega vlaka pri Hrastovljah, iz katerega je iztekal kerozin, ki potencialno ogroža podtalnico, predstavil na novinarski konferenci danes ob 12. uri na sedežu družbe v Kopru. Ob isti uri bo v Ljubljani na sedežu Slovenskih železnic izjava za medije.

Do nesreče vlaka je prišlo v torek popoldne, ko se je v predoru v Dolu pri Hrastovljah od kompozicije 18 vagonov tovornega vlaka iztirilo šest vagonov in se nagnilo na steno predora. Pri iztirjenju je prišlo do iztekanja kerozina, pristojni pa ugotavljajo tudi, kaj to pomeni za vodno zajetje Rižane. Skupno naj bi se izteklo okoli 10.000 litrov kerozina. Vzrok nesreče še ugotavljajo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen