Veterani bodo počastili osvoboditev mejnega prehoda v Rožni Dolini

0

V novogoriški občini se bodo nocoj s tradicionalno slovesnostjo spomnili osvoboditve mejnega prehoda v Rožni Dolini med osamosvojitveno vojno leta 1991. Osrednji govornik bo namestnik poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Franc Koračin. V imenu vseh štirih občin na Goriškem pa bo udeležence nagovoril župan občine Renče-Vogrsko Tarik Žigon.

Spominsko slovesnost v Rožni Dolini vsako leto skupaj organizirata Društvo veteranov Sever Severne Primorske in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Veteran Nova Gorica. Soorganizatorice so Mestna občina Nova gorica ter občine Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba. S slovesnostjo počastijo tudi dan državnosti.

Severnoprimorski teritorialci in posebne enote milice so mejni prehod v Rožni Dolini osvobodili 28. junija 1991, kar je bil eden izmed mejnikov osamosvojitvene vojne v zahodnem delu Slovenije. V spopadu so uničili dva tanka, padli so trije vojaki JLA, 16 pa jih je bilo ranjenih.

Ob tem je Teritorialna obramba zajela 98 vojakov, dva tanka, 26 motornih vozil ter vso orožje in opremo. Dan kasneje so si posledice spopada ogledali tudi poveljujoči častniki JLA, ki so z enoto zavzeli mejni prehod Vrtojba in se nato predali.

Na pomemben dogodek osamosvojitvene vojne spominja tudi obeležje pred mejnih prehodom. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen