Ameriški kongres odobril 4,6 milijarde dolarjev za reševanje humanitarne krize na mehiški meji

0

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v četrtek potrdil zakon, s katerim je odobril 4,6 milijarde dolarjev izredne pomoči za reševanje vse večje migrantske krize na južni meji z Mehiko. Sprejetje zakona za omilitev humanitarne krize, ki ga je pred tem v sredo sprejel senat, je na Twitterju pozdravil ameriški predsednik Donald Trump.

Zakon naj bi zagotovil prepotrebno finančno injekcijo za namestitvene objekte vzdolž ameriško-mehiške meje, kjer so otroci migrantov nastanjeni v nemogočih razmerah ob nezadostni prehrani, pa tudi brez osnovnih sredstev za osebno higieno in brez nadzora odraslih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Demokrati se se sicer zavzemali za zakon, ki bi omogočil dodatna sredstva, zagotovil boljše varovanje otrok in vzpostavil omejitve pri črpanju sredstev, s katerimi bi ohranili nadzor nad Trumpovo upravo, vendar ga je senat zavrnil.

Zakon o 4,6 milijarde dolarjev za omilitev humanitarne krize, ki ga je pripravil senat, je v predstavniškem domu podprlo 305, proti sta bila 102 kongresnika. Demokrati so bili glede predloga razdeljeni: podprlo ga je 129, proti pa je glasovalo 95 demokratskih kongresnikov v predstavniškem domu.

“Otroci so na prvem mestu. Na koncu moramo zagotoviti, da so sredstva, ki so potrebna za zaščito otrok, na voljo,” je pred glasovanjem poudarila predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi.

Nasprotniki iz vrst demokratov so opozarjali, da zakon ne vsebuje zadostnih varovalk za izboljšanje oskrbe, in omogoča, da bo Pentagon za namestitev otrok migrantov gradil šotorska taborišča na vojaških lokacijah. Prav tako naj bi še naprej zagotavljal več sredstev za prisilne deportacije in omogočil upravi, da se izogne osnovnim standardom skrbi za otroke.

Republikanci so vztrajali, da ta ukrep vključuje plačilo nadur in drugih prejemkov osebju na meji v višini več deset milijonov dolarjev. “Danes je v kongresu prevladala zdrava pamet,” je ocenil republikanec Kevin McCarthy, ki je pozval, da se obe stranki poenotita in “popravita naš zlomljeni sistem priseljevanja”.

Zaradi obupnih razmer v zbirnih centrih za migrante je Trumpova vlada tarča številnih kritik. Odnos do mladoletnih migrantov iz Srednje Amerike je pripeljal do odstopa vodje carinske in mejne službe ZDA Johna Sandersa.

Svet je ta teden pretresla presunljiva fotografija salvadorskega migranta in njegove dveletne hčerkice, ki sta se utopila med poskusom prečkanja reke Rio Grande na mehiški meji z ZDA. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen