Več deset mrtvih v napadih talibanov v Afganistanu

0

V zadnjih dneh je bilo v napadih talibanov v Afganistanu kljub mirovnim pogovorom med ZDA in talibani ubitih najmanj 26 in ranjenih devet pripadnikov afganistanskih varnostnih sil. Ubita sta bila tudi dva ameriška vojaka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Talibani so danes okoli enih ponoči po lokalnem času napadli dve postojanki v pokrajini Herat, kjer so ubili 15 in ranili osem pripadnikov afganistanskih varnostnih sil.

V eksploziji mine je danes zjutraj prav tako ubit lokalni poveljnik policije in dva njegova telesna stražarja v pokrajini Gazni.

V torek zvečer so talibani v napadu na policijsko postojanko v pokrajini Farah ubili tri policiste in ranili enega. V eksploziji ob cesti podstavljene bombe, ki je uničila policijski humvee v pokrajini Helmand, pa je umrlo pet policistov.

V strelskem spopadu s pripadniki Islamske države v pokrajini Kunar pa so bili ubiti vsaj trije talibani, šest pa jih je bilo ranjenih. Vse so odpeljali v bolnišnico.

Predstavniki zveze Nato pa so sporočili, da sta bila danes ubita tudi dva ameriška vojaka. Talibani so v izjavi sporočili, da so iz zasede ubili dva ameriška vojaka v pokrajini Vardak, Nato pa še ni sporočil, ali je šlo za ista vojaka.

S tem se je število ubitih ameriških vojakov od začetka leta povzpelo na devet, v letu 2018 pa je bilo skupaj ubitih 12 pripadnikov ameriške vojske. Od začetka vojne v Afganistanu leta 2001 je sicer umrlo skoraj 2300 ameriških vojakov, več kot 20.400 pa jih je bilo ranjenih. ZDA imajo trenutno v Afganistanu okoli 14.000 vojakov, večina jih uri in svetuje afganistanskim kolegom. Na višku je bilo v Afganistanu okoli 100.000 pripadnikov ameriške vojske.

Talibani bi lahko z zmagami na bojiščih okrepili svoj položaj na mirovnih pogajanjih z ZDA. Naslednji krog pogajanj se začne v soboto v katarski prestolnici Doha. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen