V DZ o problematiki volkov in medvedov, vlada predvidoma o interventnem zakonu

0

Odbora DZ za kmetijstvo in za okolje bosta danes na skupni seji na zahtevo poslanskih skupin SDS in NSi razpravljala o problematiki (ne)odvzema volkov in medvedov. Vlada pa bo medtem na dopisni seji po napovedih kmetijske ministrice Aleksandre Pivec odločala o interventnem zakonu o odvzemu medveda in volka iz narave.

Interventni zakon je pripravilo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v sprejem vladi pa ga je vložilo ministrstvo za okolje in prostor, pod okrilje katerega sicer sodi upravljanje z zvermi. S predlaganim zakonom se predlaga odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave.

Vlada odvzem medvedov in volkov iz narave vsako leto ureja z odloki. Za letošnjo sezono odstrela volka po dveh sodbah upravnega sodišča ni predvidela, na podlagi ocene zavoda za gozdove je predvidela le odvzem 200 medvedov iz narave, a se odstrel ne izvaja, saj je upravno sodišče odpravilo in v ponovni postopek vrnilo prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave.

Populaciji volka in medveda sta se po pojasnilih ministrice Pivčeve izredno povečali, dnevno beležijo nove škode, posredno so vedno bolj ogrožena tudi človeška življenja.

Poslanski skupini SDS in NSi, ki si želita izrednega odstrela rjavega medveda in volka, sta za odločanje na odboru pripravili tudi nekaj sklepov. V poslanski skupini SDS si med drugim želijo, da bi okoljsko in kmetijsko ministrstvo v sodelovanju z vsemi deležniki pripravila posvet o nadaljnjih aktivnostih in ukrepih za upravljanje z velikimi zvermi, ob tem pa naj bi okoljsko ministrstvo v sodelovanju z deležniki preučilo in ugotovilo najvišjo možno populacijo zveri.

Poslanci NSi bi medtem priporočali vladi, da pristojnosti za upravljanje divjadi prenese z ministrstva za okolje in prostor na kmetijsko ministrstvo, obema ministrstvoma pa bi priporočali, da v enem mesecu pripravita akcijski načrt za uravnoteženje staleža divjih zveri, še posebej na s pokoli živine prizadetih območjih ter ga nato nemudoma začneta izvajati. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen