V bovškem Hotelu Alp vlagajo v energetsko in snovno učinkovitost

0

V bovškem Hotelu Alp so v zadnjem času vložili več kot 280.000 evrov v povečanje energetske in snovne učinkovitosti. Z investicijo, ki jo je s kohezijskimi sredstvi sofinanciralo tudi gospodarsko ministrstvo, želijo slediti smernicam strategije razvoja turizma v Bovcu do 2025, s poudarkom na trajnostnem razvoju destinacije.

Kot je na današnji tiskovni konferenci izpostavil direktor Hotela Alp Aljaž Žnider, so sredstva vložili predvsem v izgradnjo steklenih sten, menjavo oken, ukrepe za zmanjšanje porabe pitne vode in odpadkov, vgradili pa so tudi toplotno črpalko.

Zastavljeni cilji so po njegovih besedah zelo ambiciozni, saj načrtujejo zmanjšanje količine odpadkov ter porabe pitne vode za več kot 50 odstotkov, prenova stavbnega pohištva pa bo v prihodnosti bistveno prispevala k manjši porabi energije za ogrevanje. Prizadevali si bodo tudi za pridobitev okoljskega certifikata Slovenia Green in znaka za namestitev Slovenia Green.

Hotel Alp je leta 2017 sicer na dražbi kupilo družinsko podjetje Žnider SABA, ki ima v bližini v lasti tudi Hotel Mangart. V lanskem letu so ob 60-odstotni zasedenosti zabeležili 18.000 nočitev. Hotel je letos vrata odprl konec aprila. Načrtujejo obratovanje najmanj do konca oktobra, v najboljšem primeru do konca leta, v prihodnosti pa si obetajo delovanja tudi v zimskem času.

Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar je podarila, da je pomen tovrstnih energetskih sanacij v tem, da podjetja zmanjšajo stroške svojega poslovanja in s tem povečajo konkurenčnost, s tem pa sledijo tudi postavljenim ciljem okolju prijaznega, trajnostnega razvoja slovenskega turizma.

Prav zato je ministrstvo sofinanciralo investicije za povečano rabo obnovljivih virov energije in večjo učinkovitost mikro, malih in srednje velikih podjetij s turističnimi zmogljivostmi. Na preteklem razpisu, na katerem je bilo na voljo 11,2 milijona evrov, je sredstva pridobilo 40 prijaviteljev.

Kot je še napovedala, bo julija letos objavljen nov razpis. “Videli smo, da je dobro, če med upravičene objekte dodamo še gostišča, gostilne in restavracije. Tudi sredstva bodo še višja. Do leta 2022 bo na voljo za črpanje 21 milijonov evrov, ” je še pojasnila državna sekretarka. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen