V BiH se je letos podvojilo število ilegalnih migrantov

0

V Bosni in Hercegovini je letos do 19. junija v državo nezakonito vstopilo približno 10.000 migrantov. To je dvakrat več kot v lanskih prvih petih mesecih, kažejo podatki službe za odnose s tujci v Sarajevu. Največ migrantov je bilo iz Pakistana in Bangladeša. Večinoma gre za mlajše moške iz držav, kjer ni vojne.

V prvih petih mesecih leta 2018 so v BiH registrirali 5130 migrantov, v enakem letošnjem obdobju pa 8198. Junija je doslej v državo nezakonito vstopilo že približno 1000 ljudi, je poročal novičarski portal vijesti.ba. Migrantom iz Pakistana in Bangladeša po številnosti letos sledijo tisti iz Sirije, Iraka, Afganistana, Alžira, Maroka in Indije.

V zadnjih treh letih se je nacionalna struktura migrantov spremenila. Letos tako v BiH prihajajo večinoma mlajši moški iz držav, kjer ni vojne. BiH doživljajo kot tranzitno državo, saj želijo nadaljevati pot v države Evropske unije. Kot razlog za odhod iz domovine navajajo slabo gospodarsko stanje, brezposelnost in nizke prihodke v svojih državah.

Namestnik direktorja službe za odnose s tujci Mirsad Buzar je za vijesti.ba dejal, da mnogi sistematično zlorabijo mehanizem za pridobitev azila v BiH, da ne bi bili kaznovani zaradi ilegalnega vstopa v državo. V resnici si azila v BiH ne želijo.

BiH je lani na podlagi prostovoljnih odločitev migrantov vrnila v matične države 324, v prvih letošnjih mesecih pa 251 migrantov, je povedal Buzar. Lani so sprejeli 652 migrantov, ki jih je vrnila Hrvaška, letos od začetka leta pa 347. Na podoben način je BiH lani vrnila v Srbijo in Črno goro 670 ljudi, letos pa doslej 169.

Buzar je še povedal, da so v begunskem centru v vzhodnem Sarajevu nameščeni migranti, za katere so ugotovili, da predstavljajo varnostno grožnjo, pa tudi takšni, ki so zavrnili izrečeni ukrep, da morajo zapustiti BiH. Lani je bilo v tem centru 948 tujcev, letos od začetka leta pa 374. Migrantom je prepovedano gibanje zunaj centra in so pod nadzorom varnostnih sil BiH. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen