Rdeči križ Slovenije bo danes dobil novo vodstvo

0

Na redni seji zbora članov Rdečega križa Slovenije (RKS) v hotelu Arija v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič bodo danes izvolili vse organe RKS in tudi novega predsednika. Za vodenje organizacije se potegujeta nekdanja direktorica novogoriške občinske uprave Vesna Mikuž in nekdanji predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

Potem ko je junija lani z mesta predsednika RKS na polovici štiriletnega mandata zaradi notranjih nesoglasij odstopil Dušan Keber, ki je vodenje organizacije prevzel po odstopu Nataše Pirc Musar februarja 2016, je zbor članov RKS na seji 20. decembra lani za začasnega predsednika izvolil Alojza Kovačiča, ki bo vodil RKS do izvolitve novega predsednika.

Postopek imenovanja novega predsednika je stekel v februarju. Končno besedo bodo imeli člani zbora RKS, to so predstavniki vseh 56 območnih združenj, ki bodo na tajnih volitvah izbirali predsednika.

Po statutu RKS predsednika lahko predlagajo območna združenja rdečega križa, glavni odbor, nadzorni odbor, predsednik, podpredsednik RKS in generalni sekretar RKS. Mandat predsednika traja štiri leta.

Kandidat za predsednika RKS mora imeti najmanj deset let delovnih izkušenj na vodilnih ali vodstvenih mestih in najmanj univerzitetno izobrazbo, aktivno mora obvladati angleški ali kateri drugi svetovni jezik. Dokazati mora tudi, da je s svojim preteklim aktivnim delovanjem v organizacijah rdečega križa ali drugih humanitarnih organizacijah bistveno prispeval k uresničenju temeljnega poslanstva RKS.

Poleg predsednika bodo izvolili še dva podpredsednika, člane glavnega in nadzornega odbora ter častnega razsodišča RKS ter sprejeli letni poročili za poslovno leto 2018 in o delu RKS za leto 2018, mandatno poročilo o delu RKS v letih 2015-2018, poročila o delu glavnega odbora v letu 2018 in v mandatnem obdobju 2015-2018 ter o delu nadzornega odbora RKS. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen