Trump ob prihodu v Veliko Britanijo verbalno napadel londonskega župana

0

Predsednik ZDA Donald Trump je danes prispel v Veliko Britanijo na tridnevni državniški obisk. Ob prihodu je na Twitterju napadel londonskega župana Sadiqa Khana, s katerim sta se v preteklosti že zapletla v besedno vojno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob prihodu na Otok je Trump objavil tvit, v katerem je londonskega župana označil za zgubo. Prvega muslimanskega župana Londona je tudi obtožil, da je “nespametno zloben” do predsednika ZDA, ki je po Trumpovih navedbah “daleč najpomembnejši zaveznik Združenega kraljestva”. Khan bi se moral po Trumpovih navedbah osredotočiti na kriminal v Londonu in ne na predsednika ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Khan je namreč javno kritiziral priprave na obisk Trumpa, v okviru katerega bo gost na zasebnem kosilu in državniškem banketu, ki ga bo gostila britanska kraljica Elizabeta II.

Trump in Khan sta se že v preteklosti zapletla v besedno vojno na Twitterju. Poleg tega je londonski župan v nedeljo napisal časopisni prispevek, v katerem je predsednika ZDA primerjal z evropskimi diktatorji v 30. in 40. letih minulega stoletja. Khan je v preteklosti tudi kritiziral Trumpovo “namerno rabo ksenofobije, rasizma in drugačnosti v volilne namene” ter Trumpovo prepoved vstopa v ZDA za državljane več muslimanskih držav.

Trump je na Twitterju tudi primerjal Khana z newyorškim županom Billom de Blasiom, s katerim se predsednik ZDA prav tako prereka, in zapisal, da je razlika med njima ta, da je londonskega župana “samo polovica njegove višine”.

Trumpa je ob prihodu na londonsko letališče pričakal britanski zunanji minister Jeremy Hunt. Ob obisku predsednika ZDA naj bi v Londonu danes in v torek pripravili proteste, med katerimi naj bi tudi napihnili lutko Trumpa kot dojenčka v plenicah ter z jeznim izrazom na obrazu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen