Sprememba vaših navad glede prehranjevanja z rdečim mesom lahko vpliva na vašo življenjsko dobo

0

Kopičijo se dokazi, ki dokazujejo, da je pretirano uživanje rdečega mesa, pa tudi predelanih izdelkov iz njega, kot so hrenovke in slanina, povezano s številnimi zdravstvenimi težavami.

Nove raziskave potrjujejo, da lahko prevelike količine zaužitega rdečega mesa pripeljejo k prezgodnji smrti. Povišan vnos rdečega mesa za samo pol serviranja na dan lahko pripelje do 10% povišanje tveganja za prezgodnjo smrt, pravi raziskava, ki je bila v sredo, v medicinski reviji BMJ.

Če nadomestimo rdeče meso z drugimi viri beljakovin, imamo več možnosti za daljše življenje, pravi raziskava.

Podatki kažejo, da če nadomestimo rdeče meso z drugimi viri beljakovin, kot so perutnina, ribe, oreški, stročnice in polna zrna ali celo zelenjava, se lahko izognemo tveganju za prerano smrt, je rekel dr. Frank Hu, profesor nutricionistike na Harvardovi šoli T. H. Chan za javno zdravje, ki je bil eden od glavnih avtorjev študije.

Odkrili smo, da je povišan vnos rdečega mesa povezan s tveganjem za višjo smrtnost. To tveganje je še posebej visoko pri ljudeh, ki uživajo predelano rdeče meso, še pravi.

Tukaj postane raziskava res zanimiva

Raziskava je vsebovala podatke o prehranjevalnih navadah in tveganju za smrt o 53 553 ženskah in 27 916 moških iz ZDA, med letoma 1986 in 2010.

Podatke so dobili iz medicinskih revij Nurses Health Study in Health Professionals Follow-up Study. V teh dveh raziskavah je pisalo, koliko rdečega mesa in ostale hrane so zaužili odrasli v štirih letih. Podatke so pridobili iz vprašalnikov, ki so jih izpolnili ljudje sami, nato pa so izračunali, kako bi bilo, če bi čez čas spremenili te navade.

Podatke o smrti izprašanih so pridobili iz državnih podatkov, državnega smrtnega indeksa in drugih virov.

Ko so preučili prehranjevalne navade in podatke o smrti, so raziskovalci izvedeli, da je v osmih letih povišanje uživanja rdečega mesa, tako predelanega kot tudi nepredelanega, povezano z 9-13% višjim tveganjem za zgodnjo smrt.

Zmanjšano uživanje rdečega mesa in povišano uživanje polnozrnatih izdelkov, zelenjave in ostalih virov beljakovin pa je v osmih letih prinesla zmanjšanje tveganja za prezgodnjo smrt, so še ugotovili.

Če ljudje zmanjšajo uživanje rdečega mesa in uživajo beljakovine iz drugih virov, tudi rastlinskih, se zmanjša tveganje za kakršnokoli smrt in tveganje za smrt kot posledico kardiovaskularnih obolenj.

Raziskava vsebuje podatke, ki so pomembni za vse, ki želijo izvedeti več o povezavi med zdravjem in uživanjem rdečega mesa. To je potrdila tudi dr. Heather Fields, specialistka internistike na kliniki Mayo v Arizoni, ki v študijo ni bila vključena.

“Opazili smo, da lahko nadomeščanje rdečega in predelanega mesa z ostalimi viri beljakovin zmanjša tveganje za zgodnjo smrt, tako v tej raziskavi, kot tudi v prejšnjih raziskavah”, še pravi Fieldsova.

Fieldsova pravi, da zdaj ko imajo te podatke, se lahko osredotočijo na to, katera hrana nam lahko pomaga pri daljšem življenju in zmanjša tveganje za kronične bolezni. Morali bi dobiti tudi podatke, kako naj se zdrava hrana pripravi, da bomo iz nje dobili kar največ hranilnih snovi, obenem pa bi jo pripravili tako, da bi bila potrošnikom čimbolj okusna. Zato postane ta raziskava res zanimiva.

Raziskava ima res določene omejitve. Ena od njih je ta, da so ljudje sami dali podatke o svojih prehranjevalnih navadah, druga pa to, da so bile glavni vir informacij kar medicinske sestre. Za res zanesljive podatke bo potrebnih še kar nekaj raziskav.

V raziskavi se je pokazalo tudi, da med rdečim mesom in smrtnostjo je povezava, ne vedo pa še točno kakšna. Za točen vzrok bo potrebnih še več raziskav.

Hu dodaja, da so prejšnje raziskave pokazale, da višji vnos nasičenih maščob, železa, konzervansov in ostalih snovi, ki jih vsebuje meso, lahko slabo vpliva na zdravje.

Druge raziskave so povezale rdeče meso s spremembami na slabše v našem črevesju, saj je črevesje dom mnogim bakterijam in mikrobom.

Rdeče meso pod žarometi

“Ker ne najdejo točne povezave med vnosom rdečega mesa in smrtnostjo v drugih državah ali območjih, je morda to pokazatelj, da rdeče meso vpliva na smrtnost v ZDA, ker ima visoko vsebnost beljakovin, vsebuje pa tudi druge snovi, ki lahko slabo vplivajo na nas”, pravi Valter Longo, profesor bioloških znanosti na univerzi v Južni Kaliforniji in direktor Zavoda za dolgo življenje, ki ni sodeloval v raziskavi.

Sprašuje se kakšna je koncentracija hormonov in antibiotikov v ZDA, če to primerjamo v Japonsko ali Evropo.

“Zmanjšana smrtnost ob menjavi rdečega mesa za ribe je možna, saj imajo približno enako vsebnost beljakovin”, pravi. Nakazuje pa tudi, da je višja smrtnost ob uživanju rdečega mesa v ZDA najverjetneje višja zaradi ostalih snovi, ki jih meso vsebuje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen