Španska mesta med prvimi v Evropi s 5G omrežjem

0

Telekomunikacijski operater Vodafone Espana bo v 15 španskih mestih v soboto v sodelovanju s kitajskim tehnološkim velikanom Huawei vzpostavil mobilno omrežje pete generacije (5G). Švedski proizvajalec telekomunikacijske opreme Ericsson bo medtem zagotovil strojno opremo za podatkovno mrežo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Huawei v Evropi velja za ključnega igralca pri razvoju pete generacije mobilne telefonije 5G. Ta nadgrajuje prejšnje ter prinaša hitrejši prenos podatkov in širšo uporabo novih tehnologij, kot so avtonomna vožnja, oddaljena medicinska diagnostika in mobilna plačila.

Kitajski tehnološki gigant je tudi zato naletel na velik odpor v ZDA, ki so druge države pozvale, naj ne uporabljajo kitajske tehnologije, saj naj bi lahko pomenila veliko varnostno tveganje.

Ameriški predsednik Donald Trump je minuli mesec podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. V prvi vrsti naj bi šlo predvsem za ukrep proti Huaweiju.

Ameriška prepoved poslovanja s Huaweijem naj bi stopila v veljavo avgusta, že zdaj pa ponekod, tako v kitajskem velikanu, vpliva na prodajo njihovih pametnih telefonov, denimo v Nemčiji. A tudi tam naj bi Huawei sodeloval pri izgradnji omrežja 5G. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen