SDH s prodajo 10 odstotkov NLB iztržil 109,5 milijona evrov

0

Slovenski državni holding (SDH) je zaključil postopek privatizacije NLB. Danes je poučenim vlagateljem prodal celotni preostali 10-odstotni lastniški delež države minus eno delnico, skupna kupnina od prodaje pa je nanesla 109,5 milijona evrov. Slovenija je s 25 odstotki in eno delnico ostala največja posamična delničarka NLB.

Kot so danes v imenu države sporočili iz Slovenskega državnega holdinga (SDH), so prodali 1.999.999 navadnih delnic NLB oz. deset odstotkov minus eno delnico, in sicer v obliki pospešenega zbiranja potencialnih nakupnih naročil dobro poučenih vlagateljev za nakup delnic ali globalnih potrdil o lastništvu, ki predstavljajo delnice.

SDH je pri prodaji dosegel ceno 54,75 evra za delnico in 10,95 evra za globalno potrdilo o lastništvu (GDR).

Delnicam, ki so bile predmet prodaje, so pripadle tudi dividende v višini 7,13 evra na delnico, kar pomeni, da bo država iz naslova teh delnic v letu 2019 skupaj prejela 123,8 milijona evrov.

Prenos in plačilo delnic je predviden za ta petek.

“Z navedeno transakcijo so se v lastniško strukturo NLB uvrstili kakovostni mednarodni institucionalni investitorji, kar predstavlja pomembno osnovo za zagotavljanje konkurenčnosti banke in za njen nadaljnji razvoj v prihodnje,” so poudarili v SDH. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen