Salvini obljubil, da ne bo popustil v sporu z EU glede italijanskega proračuna: “Pustite nam, da delamo, kar Italijani prosijo – manj davkov in več služb!”

0

Italijanski podpredsednik vlade Matteo Salvini je danes obljubil, da ne bo popustil v sporu z Evropsko unijo glede italijanskega proračuna. Bruselj je namreč ta teden opozoril Rim na neskladnost njegovih proračunskih načrtov s pravili EU, zaradi česar Italiji grozijo sankcije.

“Prihodnji teden bom rekel Bruslju: Pustite nam, da delamo, kar Italijani prosijo – manj davkov in več služb,” je dejal Salvini na političnem zborovanju. “In če bodo rekli ne, bomo videli, kdo je bolj trmast,” je dodal.

Evropska komisija je Rimu ta teden poslala pismo, v katerem je zahtevala pojasnila glede proračuna, ki bi lahko bil v nasprotju s pravili EU. Italijanski gospodarski in finančni minister Giovanni Tria je v odgovoru pojasnil, da vlada računa na prihranke, ki bodo posledica racionalizacije javnih izdatkov.

Reforme, ki jih načrtuje italijanska vlada, med njimi temeljni dohodek in pokojninska reforma, bodo zahtevale manj sredstev od prejšnjih ocen. Zato bo proračunski primanjkljaj za leto 2019 nižji, kot ga predvideva Evropska komisija, je navedel Tria. Kot je dodal, so pripravljeni na dialog.

Če dogovora med stranema ne bo, bi lahko Italijo doletela kazen v višini do 0,2 odstotka državnega BDP oz. do tri milijarde evrov.

Takšna kazen je Italiji grozila že lani, ko je v Bruselj poslala neustrezen predlog proračuna, a ga je nato po vročih polemikah z Brusljem popravila. Sprva je proračun za leto 2019 predvideval javnofinančni primanjkljaj v višini 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), sedaj pa je minus 2,04-odstoten. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen