Putin zaradi aretacije novinarja Golunova odpustil dva višja policista

0

Ruski predsednik Vladimir Putin je zaradi aretacije preiskovalnega novinarja Ivana Golunova, ki so ga obtožili preprodaje drog in nato izpustili, danes odpustil vodjo policije zahodne Moskve generalmajorja Andreja Pučkova in vodjo moskovskega policijskega oddelka za nadzor nad prepovedanimi drogami generalmajorja Jurija Devijatkina.

Ruski notranji minister Vladimir Kolokolcev je v torek dejal, da je prosil Putina, naj odstavi policista po tem, ko so zaradi pomanjkanja dokazov ovrgli obtožbe proti njemu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Golunova aretacija v nedeljo je sprožila var ogorčenja in solidarnosti v ruski javnosti. Trije največji časniki v državi so v ponedeljek objavili naslovnico, na kateri je z velikimi črkami pisalo “Jaz sem/mi smo Ivan Golunov”. V torek so nenadoma ovrgli obtožbe proti njemu in ga izpustili.

Novinar spletnega časopisa Meduza Golunov preiskuje korupcijo v vrstah moskovskih poslovnežev in politikov, poroča BBC.

V sredo je v Moskvi potekal tudi shod proti samovoljnemu ravnanju organov pregona v Moskvi, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi. Sprva so ga organizirali v podporo Golunovu, po njegovi izpustitvi pa so pozivali k reformi organov kazenskega pregona in pravosodnega sistema. Na shodu, ki ga oblasti niso odobrile, so aretirali več kot 500 ljudi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen