Avstrijsko specializirano tožilstvo je v zvezi z afero Ibiza uvedlo preiskavo proti Stracheju

0

Avstrijsko specializirano tožilstvo za gospodarski kriminal in korupcijo je v zvezi z afero Ibiza uvedlo preiskavo proti nekdanjemu vodji avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christianu Stracheju in nekdanjemu vodji poslanske skupine te stranke Johannu Gudenusu zaradi suma poneverb. Preiskavo naj bi uvedlo tudi proti neznanim storilcem.

Po pisanju avstrijske politične revije Profil preiskava proti Stracheju in Gudenusu poteka že od 20. maja, česar pa specializirano tožilstvo ni potrdilo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Preiskave so po poročanju tujih tiskovnih agencij povezane z video posnetkom z Ibize, ki ga je 17. maja objavilo več nemških medijev in zaradi katerega je padla desna vlada. Na posnetku iz leta 2017 Strache domnevni nečakinji ruskega oligarha obljublja vladne posle v zameno za pomoč pred parlamentarnimi volitvami. V teh pogovorih je sodeloval tudi Gudenus.

Strache na posnetku med drugim omenja, da je več vplivnih poslovnežev svobodnjakom nakazalo med 500.000 in dva milijona evrov preko društva, ki je blizu stranki. Podjetniki, ki jih je Strache omenil na posnetku, sicer zanikajo tovrstne donacije.

V okviru preiskave zaradi korupcije je osumljen tudi poslanec FPÖ Markus Tschank, ki je aktiven v več društvih, ki so blizu stranki. Sumijo ga pomoči pri poneverbi, ko je donacije za FPÖ urejal preko enega od društev. Avstrijski parlament mu je danes odvzel imuniteto. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen