Primož Roglič na zaključnem kronometru do zgodovinskega 3. mesta na Giru d’Italia

0

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je v zadnji etapi letošnje dirke po Italiji, 17-kilometrski vožnji na čas po Veroni, prehitel Španca Mikela Lando na tretjem mestu skupne razvrstitve in s tem dosegel največji uspeh kolesarja s sončne strani Alp na tritedenskih dirkah doslej. Ekvadorec Richard Carapaz je potrdil skupno zmago na dirki.

Roglič (Jumbo-Visma) je s traso po ulicah mesta romantike opravil v 22:33 minute, s tem sicer za 26 sekund zgrešil še tretjo zaporedno zmago na kronometrih letošnjega Gira in pristal na 10. mestu, vendar ob tem bil za 31 sekund hitrejši od Lande (Movistar), ki je pred etapo imel 23 sekund prednosti.

Tako je 29-letni Zasavčan Španca po skupno prevoženih 3546,8 kilometra prehitel za osem sekund in s tem osvojil prve stopničke Slovenije na dirkah za grand tour. Doslej je v prvi deseterici po 21 etapah Gira končal le Tadej Valjavec, ki je bil leta 2004 deveti, najboljšo uvrstitev na tritedenskih dirkah pa je imel Roglič s četrtim mestom na lanski dirki po Franciji.

Roglič je tudi pred tem z zmagama na uvodnem kronometru dirke v Bologni in v vožnji na čas v 8. etapi postal še prvi Slovenec z dvema etapnima zmagama na isti tritedenski dirki. Prvih pet etap je bil tudi v skupnem vodstvu, kot prvi med Slovenci na kateri koli od največjih dirk.

Zmago na legendarni dirki je na zadnji etapi potrdil 26-letni Carapaz, ki je prvi Ekvadorec z zmago na tritedenskih dirkah. V ospredje je prišel na 14. etapi, ko je vodil še pred Rogličem, in nato z izdatno pomočjo svoje ekipe v gorskih etapah povečeval vodstvo ter v velikem slogu pripeljal do Verone.

Član Movistarja je na zadnjo etapo prišel z 1:54 minute prednosti pred najbližjim zasledovalcem domačinom Vincenzom Nibalijem (Bahrain Merida). Tako si je vožnjo na čas vzel nekoliko bolj previdno, na koncu pa je izkušenemu Italijanu na njej prepustil 49 sekund in slavil s 1:05 minute prednosti.

“To je največji trenutek v mojem športnem življenju. V kronometru sem trpel od starta do cilja, vse dokler nisem prišel do arene. Neverjetno je, da sem zmagal Giro d’Italia,” je bila prva izjava Carapaza.

Med Slovenci je 14. mesto z zaostankom 37 sekund za zmagovalcem na današnji etapi osvojil Jan Polanc (Bahrain Merida) in s tem na dirki osvojil skupno 14. mesto. Grega Bole je bil 110. na etapi (+2:42), isto mesto je osvojil tudi v skupni razvrstitvi.

Zmago na današnjem kronometru si je prikolesaril Američan Chad Haga (Team Sunweb) s časom 22:07 minute, pred belgijskima članoma Lotto-Soudal Victorjem Campenaertsom (+0:04) in Thomasom de Gendtom (+0:07).

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen