Predsednik Pahor bo gostil vrh pobude Tri morja

0

Predsednik republike Borut Pahor bo danes v Ljubljani gostil vrh pobude Tri Morja, ki se ga bo udeležilo še osem predsednikov in predsednic, predsednik Evropske komisije in številni drugi ugledni gostje. Gre za eno največjih politično-poslovnih srečanj v Sloveniji doslej, izpostavlja predsednik.

Od skupno 12 članic pobude, ki združuje države med Baltskim, Jadranskim in Črnim morjem, bo v Ljubljano dopotovalo pet predsednikov in tri predsednice – Rumen Radev iz Bolgarije, Miloš Zeman iz Češke, Kersti Kaljulaid iz Estonije, Kolinda Grabar-Kitarović iz Hrvaške, Raimonds Vejonis iz Latvije, Dalia Grybauskaite iz Litve, Andrzej Duda iz Poljske in Klaus Iohannis iz Romunije.

V pobudi sicer sodelujejo še Avstrija, Madžarska in Slovaška, a so se njihovi predsedniki opravičili in bodo zastopani na drugi ravni.

Kot gostje prihajajo tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in ameriški sekretar za energijo Rick Perry. Srečanja se bo skupno udeležilo še 16 ministrov, 12 državnih sekretarjev, več visokih predstavnikov mednarodnih organizacij in poslovnežev – skupaj jih bo več kot 500 iz skupaj 44 držav.

Vrh se bo začel ob 13. uri z nagovorom premierja Marjana Šarca udeležencem poslovnega foruma. Sledila bosta panela o energetiki in inovacijah. Na prvem bo med drugimi sodeloval tudi Perry, pa tudi slovenska ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Pozno popoldne bosta sledila še panela o transportu in digitalizaciji.

Vmes bo predsednik Pahor vodil predsedniški panel, na katerem bodo govorili o geopolitičnih izzivih za EU med Baltikom, Jadranom in Črnim morjem. Predsednik bo nato svoje visoke goste gostil še na slavnostni delovni večerji.

Vrh se bo nato nadaljeval še v četrtek. Poslovni del v Ljubljani, predsedniški del pa bo imel plenarno zasedanje na Brdu pri Kranju. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen