Odbor za obrambo o strategiji nacionalne varnosti

0

Parlamentarni odbor za obrambo bo danes obravnaval predlog nove resolucije o strategiji nacionalne varnosti. Ta naslavlja nekatere nove izzive in grožnje. Razprave se bo udeležil tudi minister za obrambo Karl Erjavec.

Omenjena resolucija opredeljuje vire ogrožanja in tveganja nacionalne varnosti, pri čemer so dodane hibridne grožnje, nekatere druge oblike groženj – na primer informacijsko-kibernetske grožnje, terorizem in nasilni ekstremizem, nezakonite migracije – pa so ustrezno dopolnjene in prilagojene.

Največ pozornosti in polemik je bil v dosedanjih razpravah deležen predlog, da bi v okviru odzivanja na terorizem in nasilni ekstremizem razširili pooblastila Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Kot je razbrati iz besedila, bi Sova s ciljem pomoči policiji pri preiskovanju tovrstnih zadev zbirala podatke tudi o slovenskih državljanih.

Dokument sicer predvideva tudi ustanovitev novega samostojnega in neodvisnega državnega organa, ki bi bil pristojen za nadzor nad izvajanjem pooblastil obveščevalno-varnostne skupnosti na področju varovanja ustavne ureditve.

Razprava o resoluciji je bila na odboru napovedana že pred mesecem dni, ko so na seji odbora že gostili ministra Erjavca, a je moral ta zaradi drugih obveznosti po razpravi o aktualnih obrambnih vprašanjih sejo zapustiti. Ker je večina članov odbora ocenila, da bi obravnava te točke zahtevala tudi prisotnost ministra, so sejo prekinili.

Je pa Erjavec pred tem med drugim napovedal, da bi lahko bil prvi osnutek bele knjige za obrambo pripravljen v tem mesecu. Na ministrstvu si tega želijo tudi zaradi skorajšnjega odhoda državnega sekretarja Klemna Grošlja v Bruselj. Grošelj, ki pripravlja dokument, je bil namreč na majskih evropskih volitvah izvoljen za evropskega poslanca. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen