Notranji ministri EU znova o migracijah in azilni reformi

0

Notranji ministri EU bodo danes v Luksemburgu prvič po evropskih volitvah razpravljali o migracijskih izzivih in zastali reformi azilnega sistema, a preboja ni pričakovati. Sprejeli naj bi sicer delni načelni dogovor o spremembah direktive o vračanju nezakonitih migrantih, a končnega dogovora unije o tem še ni na vidiku.

Unija je reševanje problema zastale azilne reforme, ki je v slepi ulici zaradi spornega predloga obveznih begunskih kvot, pustila za čas po volitvah. Preboja glede prenove evropskega azilnega sistema za zdaj ni na obzorju.

Že mesece se omenja možnost razbitja svežnja sedmih dosjejev, tako da bi unija sprejela pet že pretežno dogovorjenih, najbolj problematična dva pa bi pustila za pozneje, vendar nekateri trdijo, da so vsi deli svežnja med seboj povezani in da ga je treba sprejeti kot celoto.

Preučuje se tudi možnost začasne ureditve po izkrcanju rešenih migrantov, ki bi vključevala premeščanje migrantov med članicami na prostovoljni osnovi do uveljavitve prenovljene dublinske uredbe, ki ureja obravnavo prošenj za azil.

Ministri naj bi sicer danes sprejeli delni načelni dogovor o spremembah zakonodaje o vračanju nezakonitih migrantov. S prenovo naj bi izboljšali učinkovitost vračanja, zlasti s krajšimi postopki vračanja in učinkovitejšo uporabo pridržanja v podporo vrnitev.

Slovenija je predlog delnega pristopa podprla, saj prinaša dodano vrednost glede na obstoječo direktivo, a opozarja, da bi lahko bili ambicioznejši, zlasti glede priznavanja medsebojnih odločb o vrnitvi in sodelovanja članic pri praktičnem izvajanju vračanja.

Med temami zasedanja, ki se ga bo udeležil tudi slovenski notranji minister Boštjan Poklukar, je tudi boj proti terorizmu. Poleg tega naj bi članice podprle delni načelni dogovor o skladih s področja notranjih zadev v okviru večletnega evropskega proračuna za obdobje 2021-2027, a končni dogovor je še daleč. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen