NIJZ v sezoni piknikov opozarja na pomen pravilno pripravljene hrane

0

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so opozorili, da sezona piknikov prinaša povečano tveganje za bolezni, ki so povezane s hrano. Toplo vreme omogoča idealne pogoje za hitro razmnoževanje bakterij, zato so na NIJZ posvarili pred okužbami in zastrupitvami, ki nastanejo v primeru nepravilnih postopkov priprave hrane.

V toplih poletnih mesecih, ko je sezona piknikov na vrhuncu, se moramo zavedati pravilnih postopkov s hrano, da se bomo, ko jemo na prostem, lahko zaščitili pred boleznimi, ki so povezane s hrano. Kadar se na piknikih s pripravo in serviranjem hrane ukvarja več ljudi, se poveča potencial za tovrstnih bolezni.

Ključno je, da surova živila ločimo od gotovih, da ne pride do navzkrižnega onesnaženja. Na NIJZ so priporočili, da imamo za shranjevanje živil dve hladilni torbi – eno za hitro pokvarljiva živila in drugo za napitke. Hladilne torbe za prevoz živil naj bodo v najhladnejšem delu avtomobila in ne v prtljažniku. Prav tako ne smemo pozabiti na posode za ostanke in vreče za odpadke.

Na lokaciji piknika hrane ne smemo puščati na soncu, temveč hladilne torbe namestimo v senco in jo čim manj odpiramo, da preprečimo vdor toplega zraka. Hitro pokvarljiva živila je treba shranjevati na hladnem. Nevarno temperaturno območje za hitro pokvarljiva živila je nad pet stopinj Celzija, ker se bakterije v tem območju hitreje razmnožujejo. Živila, ki so bila v nevarnem temperaturnem območju več kot dve uri, moramo zavreči, so zapisali na spletni strani inštituta. Pri mariniranju moramo biti pozorni, da marinade, ki smo jo uporabili za mariniranje surovega mesa, ne uporabimo tudi kot prilogo.

Odtajanje mesa naj poteka v hladilniku ali pod hladno tekočo vodo. Meso mora biti pred peko na žaru popolnoma odtajano, da se peče bolj enakomerno. Pri pečenju na žaru z ogljem pazimo, da so rešetke vroče in čiste ter preverjamo morebitno prisotnost tujkov.

Ključnega pomena je tudi umivanje rok in pravilna toplotna obdelava živil, ki uniči potencialno prisotne nevarne mikroorganizme, so dodali na NIJZ. Peka na žaru pri pravilni temperaturi in pravem času bo uničila škodljive bakterije. Da bi zagotovili varnost, uporabimo vbodni termometer, s katerim preverimo, ali je meso dovolj pečeno.

Na NIJZ so prav tako opozorili, da je lahko voda iz jezera, potoka ali reke na videz čista, pa kljub temu ni varna za pitje. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen