Milan Kučan je v Titovem bunkerju v Konjicu razpredal o razpadu Jugoslavije, a seveda zamolčal njegovo glavno izdajstvo, da “odcepitev Slovenije od Jugoslavije ni bila nikoli njegova najintimnejša opcija”!

8

Skoraj tri desetletja po razpadu Jugoslavije so danes v hercegovskem kraju Konjic v Titovem bunkerju nekdanji višji predstavniki socialistične Jugoslavije Milan Kučan, Stipe Mesić in Raif Dizdarević sodelovali na panelu o Jugoslaviji. Kučan je opozoril, da se Evropska unija trenutno sooča s podobnimi izzivi, kot se je Jugoslavija ob razpadu.

Bivši predsednik Slovenije Kučan je ocenil, da se EU trenutno sooča s podobno situacijo, kot se je Jugoslavija ob razpadu. Tako kot nekoč Jugoslavija se tudi EU dandanes sooča z veliko problemi, na katere nima pravih odgovorov in se bodo stopnjevali, če se bo pozabilo na vrednote in načela, na katerih je bila EU zgrajena – za mir na celini, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kučan je ob tem opozoril pred populisti, ki delujejo le v interesu Rusije in administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, to pa ni v interesu močne Evrope.

Nekdanji predsednik predsedstva Slovenije v SFRJ Kučan ter nekdanja predsednika predsedstva SFRJ Mesić in Dizdarević so se danes srečali v skritem podzemnem bunkerju, ki je v nekdanji državi veljal za največjo vojaško skrivnost, dandanes pa je turistična točka. V Konjic so prišli na povabilo History Festa, organizatorjev panela o razpadu nekdanje države, na katerem so sodelovali.

Na vprašanje, ali se čutijo odgovorne za dogajanje pred 30 leti, so nekdanji predstavniki Jugoslavije priznali določeno odgovornost. Kučan je ob tem priznal odgovornost za dve napaki, ki jih je storila Slovenija, to so izbrisani državljani in Ljubljanska banka.

Kučan pa je seveda že n-tič zamolčal svojo anti-slovensko izjavo, ki jo je izrekel konec januarja 1990: “O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti.”

PREBERITE ŠE TOMALO ZNANA DEJSTVA, A VELIKA SRAMOTA! Milan Kučan tik pred in med vojno za Slovenijo: metal bi sladkor v tanke, gledal je fuzbal in zabavljal o kremšnitah!?!

PREBERITE ŠE TOČrno na belem: kdo je bil za odcepitev Slovenije od Jugoslavije in kdo ne!

Po njegovi presoji so bile težave v samostojni Sloveniji posledica prepričanja, da iz prejšnje skupne države ni prišlo nič pametnega. To prepričanje je nastalo zaradi iracionalnega poudarjanja nacionalnega elementa, kar pa je po oceni Kučana vedno škodljivo.

Bivši visoki politiki so sicer z obiskovalci panela delili svoje izkušnje v času razpadanja Jugoslavije in vidike, kaj so bili po njihovem prepričanju ključni dogodki, ki so privedli do razkroja nekdanje države. (sta/ured)

Št. komentarjev: 8
 1. Dado pravi

  Kučan se je še enkrat več sprenevedal in igral svojo kameleonsko igro, a slovenski narod ve, da je bil glavni zaviralec slovenske osamosvojitve!

  1. Gost pravi
 2. linke pravi

  naj že crkne enkrat gnida rdeča

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Globala je pripravljala raspad Juge že davnega leta 1969. razbil so Jugo na majhne nepomebne državce, ki jih lahko uničjo z zavezanimi očmi.
  boditevcvetju

 4. Cigale pravi

  Kučan laže in laže in lagal bo vse dokler ne bo na onem svetu…

 5. bruh pravi

  stari komunistični zločinec , ki je ćez noč postal kao demokratićni legaliziran smrdeči mafijač…ničkoliko takih v raznih sovjtskih in jugobalkanskih republikah….ajd…

 6. Miha pravi

  Pahor: Kučan je bil eden največjih zaviralcev slovenske osamosvojitve. Povedal je vse in še več.

 7. raft pravi

  Moč, ni v tej mali poscani barabi. Moč je v tistih, ki so ga ustoličili v slovenskem prostoru. To je cilj uničenja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen