Lastnik Lega kupuje Legolande in Madame Tussauds

0

Družina ustanovitelja Lega Oleja Kirka Kristiansena želi ponovno kupiti zabaviščne parke Legoland. Skupaj s še dvema vlagateljema so podali prevzemno ponudbo za britansko podjetje Merlin Entertainments, ki ima v lasti tudi muzeje Madame Tussauds, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Merlin ima v svoji lasti ob Legolandih še druge znamenitosti, med njimi tudi svetovno znan muzej voščenih lutk Madame Tussauds in londonsko kolo London Eye. V podjetju so predlagane pogoje prevzema ocenili za ustrezne ter delničarjem priporočili, da ponudbo sprejmejo.

“Merlin je vodilno podjetje v družinski zabavi z unikatnim naborom znamk in atrakcij v 25 državah na štirih celinah in z dokazano strategijo, ki je skozi leta prinašala dobre rezultate,” je ob tem poudaril predsednik Merlina John Sunderland.

Britanska skupina je sicer lani zabeležila 1,65 milijarde funtov prihodkov od prodaje. V svojih atrakcijah je po vsem svetu sprejela 67 milijonov obiskovalcev.

Podjetje Kirkbi ima v lasti 75-odstotni delež v znamenitem proizvajalcu igrač Lego. Takrat štiri zabaviščne parke Legoland je Merlinu prodal leta 2005, ko je bil Lego v finančni krizi. Kirkbi ima trenutno v lasti skoraj 30 odstotkov Merlina, katerega delnice kotirajo na londonski borzi.

V prevzem se je podal skupaj z ameriškim skladom Blackstone in kanadskim pokojninskim skladom CPPIB. Vključno z dolgom je posel vreden 5,9 milijarde funtov (6,6 milijarde evrov).

Glavni izvršni direktor Kirkbija Soren Thorup Sorensen je prepričan, da so investitorji sposobni Merlinu in njegovim atrakcijam zagotoviti novo fazo rasti. Če bo prevzem uspel, bodo Merlin umaknili z borze. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen