Kuštrin o upoštevanju standardov: Premaknila se je velikanska skala

0

Glavni odbor zdravniškega sindikata Fides je danes razpravljal o upoštevanju standardov in normativov od 1. junija dalje, h kateremu je sindikat pozval zdravnike. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je v izjavi za medije ocenil, da je poziv “očitno premaknil velikansko skalo, saj se je o zadevi končno začelo govoriti in na njej tudi nekaj delati”.

“S 1. junijem se je zgodilo več, kot smo pričakovali. Če ne bi določili tega datuma, se v naslednjem letu, dveh ali pa v desetih ne bi zgodilo popolnoma nič,” je po seji glavnega odbora poudaril Kuštrin. Po njegovih besedah je večina zdravnikov odločenih, da se pri svojem delu približa modri knjigi standardov in normativov: “Je pa res, da tega ni mogoče narediti takoj, zlasti pa ne v treh dneh.”

“Združenje zdravstvenih zavodov, torej zdravstveni menedžment, je bil dve leti v globokem zimskem spancu in ga je zbudil šele Fidesov poziv, da bo standarde treba uveljaviti,” je bil kritičen. Pri tem je direktorje zavodov razdelil na tri skupine: na tiste, ki sodelujejo z zdravniki, na tiste, ki so še v zimskem spancu, in na tiste, ki v celoti negirajo standarde.

Dejal je, da je Fidesov poziv k upoštevanju standardov od 1. junija dalje naletel na popolno ignoranco vodstva zdravstvenega doma v Gornji Radgoni, kot primer dobrega sodelovanja pa je navedel postojnski zdravstveni dom. Dodal je, da ga je prijetno presenetilo, ker je v mnogih zavodih na sekundarni ravni prišlo do dobrega sodelovanja med menedžmentom in zdravniki.

“Po današnjih pogovorih s skoraj 30 sindikalnimi predstavniki smo bili prijetno presenečeni, da se lahko delo organizira tako, da se približamo standardom, ne da bi bili pri tem prizadeti bolniki,” je opozoril. Poudaril je, da so zdravniki “odgovorni nosilci zdravstvene dejavnosti, imajo pravico in dolžnost, da delo organizirajo, ne pa, da jim delo organizirajo tisti, ki tega dela niso sposobni narediti”.

Zdravniki bodo po njegovem mnenju morali vzgojiti sami sebe in tudi bolnike, da bolniki zdravnikom ne morejo diktirati tempa dela: “Ko bo zdravnik ocenil, da bolnik rabi dodatne storitve, se bo pač tako odločil.” Dejal je, da se zdravniki pogosto znajdejo v situaciji, ko so ujeti med etičnimi standardi ter ignoranco menedžmenta in zdravstvenih oblasti.

Posebej pa je Kuštrin opozoril, da ignorance ne očita zdajšnjemu ministru za zdravje Alešu Šabedru, “saj se je z njim mogoče pogovarjati”. Zagotovil je še, da zdravniški sindikat Fides “ne vodi nobene akcije, da bi zdravniki preklicali soglasje za delo preko polnega delovnega časa”. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen