Hrvaška naj bi prihodnji teden uradno zaprosila za vstop v ERM II

0

Hrvaška vlada bo naslednji teden uradno zaprosila za vstop Hrvaške v evropski mehanizem deviznih tečajev (ERM II), ki je prvi korak za uvedbo evra, je na današnji seji redni seji hrvaške vlade napovedal hrvaški premier Andrej Plenković.

Plenković je dejal, da bo v začetku julija v Varšavi srečanje delovne skupine za evro, kjer bo na dnevnem redu Hrvaška. Iz Zagreba bodo nato poslali pismo, v katerem bodo zaprosili za vstop v mehanizem ERM II.

Ob tem je Plenković izrazil pričakovanje, da bodo v Bruslju ugodili prošnji Hrvaške na srečanju 8. januarja 2020. Hrvaška bo v začetku prihodnjega leta sicer prevzela šestmesečno vodenje Sveta EU.

Hrvaški premier je še izpostavil, da bo nadaljnji korak za uvedbo evra na Hrvaškem ob šesti obletnici članstva države v EU pomemben za globljo integracijo države v evropsko družino. Na Hrvaškem ocenjujejo, da je realno pričakovati, da bo hrvaška kuna postala zgodovina leta 2024 ali 2025.

Hrvaški premier je spomnil, da se je prejšnji teden v Bruslju pogovarjal s predsednikom Evropske centralne banke (ECB) Mariom Draghijem in drugimi pristojnimi evropskimi uradniki o hrvaških pripravah za vstop v območje evra. Po tem srečanju je izrazil pričakovanje, da Slovenija ne bo ovirala vključitve Hrvaške v ERM II, ki je prvi korak za uvedbo evra.

Plenković je še dejal, da bo Hrvaška tudi nadaljevala s prizadevanji za izpolnitev vseh kriterijev za članstvo v schengenskem območju. Pričakuje tudi, da bo še sedanja Evropska komisija predlagala članstvo Hrvaške v schengnu, kot je to omenil tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker med svojim nedavnim obiskom v Zagrebu.

Plenković je napovedal, da bo končna ocena hrvaške pripravljenosti za schengen sledila “takoj po poletju” ter da je potem pričakovati tudi formalno odločitev Evropske komisije o vstopu Hrvaške v območje schengna.

“Gre za dve pomembni zadevi pred hrvaškim predsedovanjem Svetu EU, pri obeh pa je dosežen napredek, kot je bilo načrtovano”, je še povedal Plenković. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen