Evropo bo v naslednjih dneh zajel vročinski val, do konca tedna nekje tudi do 40 stopinj Celzija

1

Evropo bo v naslednjih dneh po napovedih vremenoslovcev zajel vročinski val, termometer se bo marsikje povzpel do 40 stopinj Celzija. Ponekod v Evropi so s prodajnih polic že pošli ventilatorji in klimatske naprave, olajšanje in osvežitev pa v številnih evropskih mestih v teh dneh ponujajo mestni vodnjaki, poročajo tuje tiskovne agencije.

Francijo bo po napovedih ta teden zajel vročinski val “brez primere”. Vzrok za letos nenavadno zgodnji poletni vročinski val meteorologi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pripisujejo pritoku vročega zraka iz Sahare.

Temperature se bodo v začetku tedna dvignile na največ 32 do 35 stopinj Celzija, kasneje pa na 38 do 40 stopinj, so sporočili iz Meteo France.

Za Pariz in sosednjo regijo Seine-et-Marne so izdali oranžno opozorilo pred vročinskim valom. Oblasti pozivajo k previdnosti, izdali so številna opozorila pred dehidracijo in vročinskim udarom, zlasti za otroke in starejše, bolnišnice pa so v polni pripravljenosti.

“Zaskrbljena sem zaradi ljudi, ki zmanjšujejo pomen vročine, in še naprej kot običajno trenirajo ali ostajajo na soncu,” je opozorila francoska ministrica za zdravje Agnes Buzyn. “To vpliva na vse nas, nihče ni nadčlovek, ko gre za ekstremno vročino, ki ji bomo priča v četrtek in petek,” je dejala.

V Parizu so se uradniki zavezali, da bodo odprli “hladne prostore” v javnih zgradbah, postavili začasne vodne fontane in pustili mestne parke ponoči odprte. Mestni delavci načrtujejo tudi razdeljevanje vode brezdomcem.

Francoski trgovec Boulanger je potrdil, da se je prodaja klimatskih naprav v zadnjih dneh povečala za 400 odstotkov. Francoski operater električnega omrežja RTE pa pričakuje, da bo zaradi vključenih klimatskih naprav povpraševanje po električni energiji doseglo najvišje vrednosti.

Vročinski val bo prizadel tudi Španijo. Španska meteorološka agencija AEMET je opozorila na “skrajno tveganje” za gozdne požare na nekaterih območjih, vključno v pokrajinah Aragonija, Navarra in Ekstremadura, temperature v dolini ob reki Ebro pa bi lahko celo presegle 42 stopinj Celzija.

V Nemčiji ocenjujejo, da bi lahko bil v Frankfurtu ogrožen junijski temperaturni rekord 38,2 stopinje Celzija iz leta 1947. Temperature bi se lahko povzpele do 39 stopinj, v nekaterih delih celo presegle 40 stopinj, najbolj vroče pa bo na jugozahodu, napovedujejo nemški vremenoslovci. Kot dodajajo, je malo verjetno, da bi nevihte ohladile ozračje.

Vročinski val ne bo prizanesel niti skandinavskim državam, saj bodo v nekaterih delih na jugu Danske in Švedske po napovedih vremenoslovcev v torek zabeležili 30 stopinj Celzija, poroča AFP.

Temperature bodo najbolj intenzivne od četrtka, visoka vlažnost pa bo verjetno še bolj otežila razmere, zlasti ponoči.

Po napovedih meteorologov bodo takšni vročinski valovi verjetno pogostejši, tudi če bodo države v skladu s pariškim podnebnim dogovorom iz leta 2015 uspeli omejiti globalno povišanje temperatur ozračja.

Pariški sporazum države zavezuje k omejitvi dviga povprečne globalne temperature občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo in jih spodbuja k ukrepom za omejitev na 1,5 stopinje Celzija.

Število komentarjev: 1
  1. Narim pravi

    Spet Mi.lan drek meša.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen