EU ima dokaze o ruski kampanji dezinformacij ob evropskih volitvah

0

Evropska unija je zbrala dokaze, da je Rusija pred evropskimi volitvami “dlje časa in vztrajno” vodila kampanjo dezinformacij, s čimer so želeli znižati volilno udeležbo in vplivati na odločitve volivcev, je v danes objavljenem poročilu zapisala Evropska komisija.

Škodljive dejavnosti Rusije so obsegale od spodkopavanja demokratične legitimnosti EU do izkoriščanja razprav o občutljivih temah, kot so migracije. Evropska komisija je kot primer navedla požar v pariški katedrali Notre-Dame, ki so ga prikazovali kot “simbol zatona zahodnih in krščanskih vrednot v Evropski uniji”.

Dodala je, da na podlagi dokaznega gradiva, zbranega v zadnjih mesecih, niso uspeli ločiti posebne čezmejne kampanje dezinformiranja od zunanjih virov, katerih tarča so bile evropske volitve.

Bruselj je že pred volitvami posvaril države članice in spletne velikane, kot so Facebook, Google, Twitter in Mozilla, pred morebitnimi lažnimi novicami iz Rusije.

Komisija je danes poudarila, da so njena prizadevanja pomagala zmanjšati število netočnih informacij na spletu. Zmanjšala se je možnost poskusa manipulacije evropskih volitev, vendar, kot poudarjajo v Bruslju, morajo platforme bolje pojasniti, kako je ukinjanje botov in lažnih računov omejilo širjenje dezinformacij v EU. Google, Facebook in Twitter so poročali o izboljšanju nadzora nad oglaševanjem za omejitev zlonamernih praks, ki se nanašajo na uporabo vabe za klik, in za zmanjšanje prihodkov od oglaševanja tistih, ki razširjajo dezinformacije, še piše v poročilu.

A storiti je treba več, ugotavlja poročilo. Kot navaja, morajo vse spletne platforme zagotoviti podrobnejše informacije, ki bodo omogočile identifikacijo zlonamernih akterjev in ciljnih držav članic. Morale bi tudi okrepiti sodelovanje s tistimi, ki preverjajo dejstva, in uporabnikom omogočiti boljše odkrivanje dezinformacij. Platforme bi tudi morale v skladu s pravili o varstvu osebnih podatkov raziskovalni skupnosti tudi zagotoviti ustrezen dostop do podatkov.

“Taktike, ki jih uporabljajo notranji in zunanji akterji, še posebej tisti, povezani z ruskimi viri, se razvijajo tako hitro kot ukrepi, ki jih sprejemajo države in spletne platforme,” je še opozorila Evropska komisija.

Današnje poročilo bo podlaga za razpravo voditeljev EU na junijskem vrhu, ki bodo začrtali pot za nadaljnje ukrepe politike. Evropska komisija in visoka zunanjepolitična predstavnica unije si bosta še naprej prizadevali zaščititi demokracijo EU pred dezinformacijami in manipulacijo. Komisija bo še letos poročala o izvajanju volilnega svežnja in ocenila učinkovitost kodeksa ravnanja. Na podlagi tega bo komisija morda sprejela nadaljnje ukrepe za zagotovitev in izboljšanje odziva EU na to grožnjo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen