Erjavec: Povezovanje strank zelo realno, vodilno vlogo mora imeti LMŠ

0

Povezovanje strank, zlasti na levosredinskem polu, je po mnenju prvaka stranke DeSUS Karla Erjavca zelo realno, a mora imeti tu vodilno vlogo LMŠ. Erjavec je prepričan, da je prav, da se razprava o tem opravi. “Če bi se odločili, da gremo v neko obliko tesnejšega sodelovanja, pa bo to odločitev kongresa stranke,” je poudaril.

Erjavec je v današnji izjavi ob prvi obletnici volitev v DZ izpostavil, da ga današnje sporočilo premiera Marjana Šarca o povezovanju strank skupine Alde ni presenetilo. “Lahko ugotovim, da se uresničuje tisto, kar sem pred evropskimi volitvami napovedoval, da bo političen prostor zelo dinamičen, ne samo zaradi interpelacije, ki sem jo doživel, ampak tudi zaradi teh trendov, ki gredo v smeri večjega povezovanja strank,” je izpostavil.

Dodal je, da težko napoveduje, kaj se lahko zgodi, kar pa se tiče stranke DeSUS, je to stvar organov stranke. O tem bi moralo najprej razpravljati vodstvo stranke, izvršni odbor, svet stranke, verjetno bi morali imeti tudi izredni kongres, je pojasnil. “Napovedati, kaj se bo zgodilo, je še prezgodaj, mislim pa, da je ideja vredna bolj poglobljenega razmisleka,” je ponovil.

Predsednik DeSUS je pojasnil, da sta se s premierjem Šarcem o sodelovanju pogovarjala tudi pred evropskimi volitvami, “ampak smo takrat ugotovili, da nas je čas prehitel, da ni bilo zadosti časa tudi za določene operativne tehnične zadeve, nenazadnje so tu tudi organi stranke, ki o tem odločajo,” je dodal.

Ocenjuje, da bodo pogovori o povezovanju stekli, mora pa imeti tu vodilno vlogo Lista Marjana Šarca. “Je pa lahko to sodelovanje tudi mehkejše v tem smislu, da skupaj sodelujemo samo v poslanski skupini ali pa da sodelujemo, ko gre za določene odločitve,” je dejal Erjavec in pri tem izpostavil vprašanja, povezana z upokojenci.

“Jaz bi zelo rad bolj tesno sodelovanje ko gre za vprašanja, povezana z upokojenci, denimo demografski sklad. Veste, da se ta zakon pripravlja in tu bi želel tesnejše zavezništvo s strankami v koaliciji,” je še izpostavil.

Dotaknil se je tudi morebitnega komisarskega položaja in dejal, da o tem odloča predsednik vlade. “Tega ne morem komentirati, to je treba vprašati njega,” je dejal in izpostavil, da bo stranka DeSUS podprla vsak predlog za komisarja, ki ga bo predstavil Šarec.

Premier Šarec je namreč ob današnji prvi obletnici volitev v DZ na družbenem omrežju Facebook ocenil, da bo pred naslednjimi volitvami nujno povezovanje strank skupine Alde. “Verjamem, da je to možno doseči, a z zavedanjem, da ne želimo pokroviteljstva, temveč sodelovanja na realnih predpostavkah,” je zapisal. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen