Pristojni ministri izpostavili odgovornost vsakega posameznika za prometno varnost

0

V DS danes poteka celodneven posvet, namenjen soočenju pogledov na varnost v cestnem prometu in predlogov za njeno izboljšanje. Pristojni ministri so tako v nagovorih udeležencem kot tudi v izjavi za medije ob njenem robu izpostavili zlasti osebno odgovornost vsakega posameznika za prometno varnost.

Namen posveta je odpreti zlasti strokovno razpravo o preprečevanju vožnje pod vplivom alkohola in izmenjati stališča različnih strok o tej problematiki. Ogledati si želijo primere dobrih praks in na ta način oblikovati učinkovite ukrepe za izboljšanje varnosti v cestnem prometu in za zasledovanje vizije nič, ki pomeni nič žrtev na slovenskih cestah, je zbranim pojasnila v.d. direktorice agencije za varnost prometa Vesna Marinko.

Tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je poudaril, da je treba storiti vse, da se čim prej približamo “viziji nič”. Med razlogi za smrtne prometne nesreče poleg alkohola izpostavil tudi slabe in nevzdrževane ceste in “nizko prometno kulturo, ki jo gojimo Slovenci”.

Tudi v DS bodo v prihodnje organizirali podobne posvete, na kateri bodo naslovili tudi vozniško kulturo ter zlorabo psihotropnih snovi in načine, na katere bi lahko policisti takšne voznike prepoznali in trajno odstranili iz prometa, je napovedal.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek pa je opomnila, da so se lanski spodbudni rezultati na področju varnosti v cestnem prometu že v prvih mesecih letošnjega leta kljub enaki zakonodaji zelo poslabšali. Zato na ministrstvu že pripravljajo spremembo zakona o pravilih v cestnem prometu, ki naj bi bil v kratkem v javni razpravi, nato pa čim hitreje tudi v parlamentarni obravnavi.

Njene vsebine Bratuškova danes še ni želela podrobneje pojasnjevati, je pa poudarila, da samo zakonske spremembe ne bodo dovolj. Samo s povečanjem osebne odgovornosti vseh udeležencev v prometu bo po njenih besedah mogoče prometno varnost še izboljšati.

Tudi notranji minister Boštjan Poklukar je opomnil, da je število žrtev na slovenskih cestah v letošnjem letu nekoliko višje kot v enakem obdobju lani. Izpostavil je, da so brezbrižni posamezniki, ki gredo na cesto alkoholizirani ali ki kršijo cestnoprometne predpise, “nevarni za celotno družbo”.

Ministrstvo za pravosodje medtem zlasti zanima, ali so obstoječe kazni, zlasti tiste, ki so opredeljene v kazenskem zakoniku, primerne, ali bi jih bilo smiselno še povišati. Na tem področju je po besedah pravosodne ministrice Andreje Katič potrebno zlasti dobro medresorsko sodelovanje, zato jo veseli tudi današnja udeležba vseh pristojnih ministrov na konferenci.

Tudi Katičeva je izpostavila odgovornost vsakega posameznika za prometno varnost. “Če se kdor koli od nas sreča s tem, da nekdo vlomi v trgovini in tam krade, tepe psa ali maltretira otroka, to takoj skušamo preprečiti. Ko je kateri izmed naših znancev, prijateljev ali sorodnikov utrujen, pod vplivom zdravil ali celo pod vplivom nedovoljenih snovi ali vinjen, pa tega ne poskušamo dovolj odločno preprečiti,” je ponazorila. Na tem področju bi po njenih besedah lahko tudi kot družba naredili korak naprej.

Minister za zdravje Aleš Šabeder pa je poudaril, da na ministrstvu teče že mnogo aktivnosti v zvezi s prekomerno rabo alkohola in njenim vplivom na varnost v cestnem prometu. Zagotovil je, da bodo s temi dejavnostmi nadaljevali, med drugim pripravljajo javni razpis, v katerega bodo vanje vključili tudi nevladne organizacije.

Zbrane na konferenci je nagovoril tudi izvršni direktor Evropskega sveta za varnost prometa Antonio Avenoso, ki je opomnil, da na evropskih cestah umre kar 70 ljudi na dan, četrtina teh zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

To problematiko je zato po njegovih besedah treba nasloviti z različnih zornih kotov, na eni strani s predpisi, ki bi dali voznikom vedeti, da vožnja in alkohol nikoli ne gresta skupaj, na drugi strani pa tudi z dodatnim ozaveščanjem, kampanjami in nenazadnje primernimi kaznimi za neodgovorne voznike. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen