Ciprskemu serijskemu morilcu Nikosu Metaksasu sedemkratni dosmrtni zapor

0

Sodišče v Nikoziji je ciprskega serijskega morilca, ki je danes na sojenju priznal krivdo za umor sedmih žensk in deklet, obsodilo na sedemkratno dosmrtno zaporno kazen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

35-letni častnik ciprske vojske Nikos Metaksas je danes na sodišču priznal krivdo za sedem umorov, ki so pretresli Ciper. Ob strogem varovanju so ga privedli pred sodišče v Nikoziji, kjer je tožilec prebral obtožbe – ugrabitev in umor petih žensk in dveh njihovih hčera.

Ko je tožilec prebral dolgo obtožnico, v kateri je podrobno opisal zločine, je Metaksas priznal krivdo, pri tem pa po poročanju tujih tiskovnih agencij zadrževal solze. Metaksas je po priznanju prebral kratko izjavo, v kateri se je opravičil svojim žrtvam. Kot je dejal, ne more pojasniti, zakaj je moril, poroča AFP.

Metaksasa je policija aretirala sredi aprila po najdbi prvega trupla. Sredi junija je ciprska policija na dnu jezera našla sedmo žrtev – truplo šestletnice so našli v kovčku na dnu jezera.

Prvo truplo so sredi aprila odkrili turisti, potem ko ga je močno deževje naplavilo na površje zapuščenega rudniškega jaška. Policija je 14. aprila sprožila preiskavo in 18. aprila aretirala 35-letnega vojaka, ki je priznal, da je v treh letih ubil sedem tujk. Žrtve prihajajo iz Romunije, Filipinov in Nepala, na Cipru pa so delale kot hišne pomočnice.

Drugo truplo 28-letne Filipinke so našli nekaj dni po aretaciji, do tretjega trupla Azijke pa jih je privedel osumljenec. Na dnu istega rudniškega jezera je policija 28. aprila našla truplo četrte ženske, ki je bilo v kovčku, obteženem z betonskim blokom. Truplo pete ženske pa je policija na dnu jezera našla 5. maja.

Zaradi očitkov javnosti, da ciprske oblasti niso ustrezno ravnale ob prijavi izginotja teh žensk pred tremi leti, domnevno zaradi malomarnosti in rasizma, je 2. maja odstopil ciprski pravosodni minister Jonas Nikolau. Ciprski predsednik je tretjega maja zaradi malomarnosti in zanemarjanja dolžnosti pri preiskavi pogrešanih oseb odpustil generalnega direktorja ciprske policije Zahariasa Krisostomuja. Nekatere žrtve so pogrešali od leta 2016. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen