Avstrijska vojska s finančnimi težavami, minister svari pred popolnim zastojem

0

Novi avstrijski minister za obrambo Thomas Starlinger je za več avstrijskih medijev opozoril, da avstrijsko vojsko čakajo velike finančne težave, saj bodo prihodnje leto stroški večji od izdatkov. Posledica bo “popoln zastoj”, je opozoril. Pod vprašajem bo tudi sodelovanje avstrijske vojske v misijah v tujini.

Avstrijska vojska je “zelo oddaljena od tega, da lahko izpolnjuje svoje v ustavi zapisane naloge”, je v torek opozoril Starlinger. “Shramba je prazna. Jeseni bo dramatično,” je še dejal avstrijski obrambni minister in napovedal, da naj bi do sredine septembra pripravili poročilo o stanju
v avstrijski vojski.

Vozila ne bodo več uporabna, ne bo več urjenj. Prav tako ne bo mogoče plačevati računov za elektriko in vodo, je še posvaril obrambni minister in izrazil upanje, da se bo moč tovrstnemu scenariju še izogniti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po poročanju avstrijskih medijev je tudi omenil možnost umika avstrijske vojske iz misij v tujini. Končna odločitev o tem bo sicer v rokah nove avstrijske vlade po predčasnih parlamentarnih volitvah, ki bodo predvidoma 29. septembra.

Avstrija trenutno vodi dve od štirih vojaških misij EU, v BiH in od pred kratkim v Maliju. Če vojska ne bo dobila dovolj sredstev, bodo po navedbah ministra tudi prisiljeni v postopni umik avstrijskih vojakov s Kosova, kjer je trenutno v okviru misije Nato približno 400 avstrijskih vojakov.

Starlinger je vodenje obrambnega ministrstva prevzel v začetku junija, ko je Avstrija dobila prehodno, nestrankarsko vlado. 56-letni generalmajor je bil pred tem vojaški svetovalec pri avstrijskemu predsedniku Alexandru Van der Bellnu.

Avstrijska vojska ima na leto na voljo 2,2 milijarde evrov. Generalštab je marca letos podprl, da bi se proračunska sredstva do leta 2022 povečala na 3,3 milijarde. Avstrijsko finančno ministrstvo na drugi strani zagovarja znižanje sredstev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen