Paloma pripravljena na izvedbo investicije v nov papirni stroj

0

Družba Paloma je danes umaknila zadnje dele 56 let starega papirnega stroja 3 in s tem pripravila prostor za nov, 65.000-tonski papirni stroj v proizvodnem obratu v Sladkem Vrhu. Kot so sporočili iz družbe, gre za strateško investicijo, ki je ena največjih v Sloveniji v letošnjem letu.

“Pripravljeni smo na izvedbo največje investicije v slovensko papirno industrijo v zadnjih 40 letih,” je ob tej priložnosti povedal predsednik uprave Palome Jaroslav Fic.

Nov papirni stroj vključuje sodobni preusmerjevalnik in novo avtomatično skladišče za matične zvitke, ki ga bo izdelal priznan evropski dobavitelj Toscotec ter s tem nadomestil staro tehnologijo v skladu z načrtovanim projektom Impulz.

“Projektna ekipa Palome je že pričela z deli po izvedbenem načrtu in je trenutno v zaključni fazi demontaže starega papirnega stroja. Žal se soočamo s problemi pri pridobitvi okoljevarstvenega dovoljenja zaradi manjših dopolnitev dokumentacije, ki se vlečejo že mesece, kar bi lahko povzročilo zaustavitev investicijskega načrta. Poudariti je potrebno, da bo imela planirana investicija pozitiven učinek na okolje glede v primerjavi s stanjem ob prevzemu družbe,” je opozoril Fic.

Po njegovih navedbah so trenutno vsi njihovi napori usmerjeni v čimprejšnjo razrešitev omenjenega postopka s pristojnimi organi in dokončno pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja. “Projekt, ki smo ga pripravljali zadnje leto in pol, je nujen korak za zagotovitev stabilne prihodnosti poslovanja Palome, ki zaposluje 600 ljudi in ima skoraj 150-letno tradicijo. V kolikor se ta projekt ne bi izvedel, so ogrožena delovna mesta v Palomi, saj so obstoječi papirni stroji stari in pogosto v okvari,” je dejal.

Investicija, ki bo povečala proizvodne kapacitete Palome na 90.000 ton letno, vključuje novo enoto za pripravo papirne mase s širino 5,5 metra in hitrostjo obratovanja 2000 metrov na minuto. S tem načrtujejo zmanjšanje operativnih tveganj in zmanjšanje stroškov proizvodnje ter izboljšanje kakovosti papirja in končnih izdelkov.

Z dvigom proizvodnih kapacitet bodo po napovedih zadostili povečanim potrebam na trgu v regiji Jugovzhodne Evrope, v Nemčiji, Avstriji ter v Švici. “Paloma bo s tem postala kompetenčni center Skupine SHP za visokokakovostne izdelke higienskega papirja v Skupini SHP in vodilni proizvajalec v regiji Jugovzhodne Evrope,” so v današnjem sporočilu za javnost še zapisali v podjetju.

Skupina SHP je vodilni proizvajalec higienskih papirnih izdelkov v centralni in jugovzhodna Evropi izdelkov prihodki nad 200 milijonov evrov, kar vključuje prodajo izdelkov pod blagovnimi znamkami Harmony in Paloma. Skupina zaposluje več kot 1800 ljudi. Nadzira jo skupni lastnik Eco Investment, zasebni holding s sedežem v Pragi na Češkem, katere lastnik je Milan Filo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen