Kosovo za nezaželenega razglasilo ruskega pripadnika misije ZN

0

Kosovske oblasti so danes za persono non grata razglasile ruskega diplomata, ki deluje v misiji Združenih narodov na Kosovu (Unmik). Mihail Krasnoščekov je bil sicer poškodovan in aretiran v okviru torkove operacije kosovskih specialcev na severu države, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Priština mu je že odvzela diplomatsko imuniteto, ker je po njihovih navedbah skušal preprečiti torkovo operacijo proti organiziranemu kriminalu, v okviru katere so ga z več deset drugimi ljudmi tudi aretirali. Med operacijo je bil poškodovan, zaradi česar so ga prepeljali v bolnišnico.

Po navedbah kosovske policije sta ruski državljan in njegov lokalni sodelavec uporabila Unmikovo vozilo in skupaj z lokalnimi prebivalci vzpostavila barikado, da bi policiji preprečili vstop v kraj Zubin Potok. To je vodilo v spopade.

Kosovski premier Ramush Haradinaj je ob tem na Facebooku zapisal, da so Krasnoščekova razglasili za nezaželenega, ker je deloval “proti kosovskemu ustavnemu redu, univerzalnim vrednotam, miru in stabilnosti”.

Na Unmiku so zatrdili, da so njihovi pripadniki zgolj izvajali svoje naloge nadzora in poročanja o razmerah. Izrazili so tudi zaskrbljenost, ker je kosovska policija proti njihovim uslužbencem uporabila prekomerno silo.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je bil kritičen do “absolutno nesprejemljivega vedenja” do Krasnoščekova, ki je bilo po njegovem mnenju neupravičeno. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen