Bruselj namenja državam Afriškega roga skoraj 100 milijonov evrov pomoči

0

Evropska komisija bo namenila 99,5 milijona evrov za podporo najbolj ranljivemu prebivalstvu na Afriškem rogu. Novi programi bodo podpirali dostop do izobraževanja in zdravstvenih storitev, družbeni in gospodarski razvoj ter krepitev miru, so sporočili iz Bruslja.

Na nacionalni ravni so bili sprejeti štirje novi programi za Južni Sudan, Sudan in Etiopijo, dva nova programa bosta podpirala ukrepe Združenih narodov za podporo beguncem v Etiopiji in na območju afriških Velikih jezer, potrjeni pa so bili tudi novi ukrepi za Kenijo.

“Afriški rog ima neverjetno priložnost, da pripomore k izgradnji miru in stabilnosti v regiji,” je dejal evropski komisar za mednarodno sodelovanje in razvoj Neven Mimica.

V Južnem Sudanu bodo s sredstvi okrepili dostop do šole otrokom na odročnih delih države ter dostop do zdravstvene oskrbe, predvsem ženskam in otrokom, mlajših od pet let. V Sudanu pa bodo predvsem razseljenim osebam uredili dostop do zdravstvene oskrbe.

V Etiopiji bodo med drugim okrepili socialno-ekonomski razvoj in ohranjanje miru za ranljivejše in marginalizirane skupnosti v regiji Tigray. V Keniji bodo s sredstvi nadaljevali mladinski program in državno strategijo za boj proti skrajnemu nasilju. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen