Poslovil se je v 86. letu starosti: Modni svet žaluje za kultnim modnim kreatorjem Karlom Lagerfeldom

0

Ugledni modni oblikovalci, manekenke in druge osebnosti iz sveta mode žalujejo za kultnim nemškim modnim oblikovalcem Karlom Lagerfeldom. Cesar oz. kaiser, kot so mu tudi rekli, je umrl v Parizu v 86. letu starosti.

Modna oblikovalka Donatella Versace je na družbenem omrežju Instagram zapisala, da se je genialnost Karla Lagerfelda dotaknila življenj veliko ljudi, še posebej njenega ter življenja njenega brata Giannija. “Nikoli ne bomo pozabili tvojega neverjetnega talenta in tvojega neskončnega navdiha,” je dodala.

“Ta novica me je zelo užalostila. Karl je bil genij ter vedno tako prijazen in velikodušen z menoj tako na osebni kot poklicni ravni,” pa je na Instagramu zapisala britanska oblikovalka Victoria Beckham.

“Počivaj v miru, dragi Karl, hvala za vse tvoje iskrice … hvala, ker si v ta težki svet prinesel toliko lepote in lahkotnosti, toliko barv v to sivino, toliko duha v to mračno obdobje,” je na Instagramu zapisala nekdanja manekenka Carla Bruni. Dodala je, da bo modna ikona manjkala tako njej kot vsemu svetu.

Hči oblikovalke Sonie Rykiel in dedinja njenega modnega imperija Nathalie Rykiel je za televizijo RTL Karla Lagerfelda označila za “zadnjega velikega genija, ki je odšel po Yvesu Saint Laurentu”. Poudarila je, da je bil neobičajen, nenavaden, poln talenta, inteligenten, kulturen in neutruden.

Izvršni direktor modnega imperija LVMH (Moet Hennessy Louis Vuitton) Bernard Arnault pa je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da se je poslovil ustvarjalni genij, ki je iz Pariza naredil svetovno prestolnico mode, Fendi pa za eno najbolj inovativnih italijanskih modnih hiš. “Veliko mu dolgujemo,” je izpostavil.

Podrobnosti: V Parizu je umrl kultni nemški modni oblikovalec in več kot tri desetletja kreativni direktor modne hiše Chanel Karl Lagerfeld, danes poročajo francoski mediji. Star je bil 85 let.

Rodil se je 10. septembra 1933 v nemškem Hamburgu premožnemu lastniku tovarne za kondenzirano mleko Ottu Lagerfeldtu in njegovi soprogi Elisabeth. Kot najstnik je odšel v Pariz. Kasneje je priimek spremenil v Lagerfeld, češ da zveni “bolj komercialno”.

Kariero je začel leta 1955 kot asistent Pierra Balmaina, potem ko je dobil nagrado za svojo skico volnenega plašča. V 60. letih prejšnjega stoletja je delal za modni hiši Fendi in Chloe. Leta 1983 se je pridružil modni hiši Chanel in bil njen kreativni direktor rekordnih 36 let. Oblikoval je tudi kolekcije za lastno znamko.

Danes velja za eno najbolj znanih imen v modni industriji ter ikono modnega sveta. Za svoje delo je prejel šest nagrad Združenja ameriških modnih oblikovalcev, leta 2002 tudi nagrado za življenjsko delo. V Franciji je prejel naziv viteza legije časti.

Prepoznavna je tudi njegova podoba z belimi lasmi, spetimi v čop, velikimi temnimi sončnimi očali in temnimi oblekami. “Sem kot karikatura samega sebe in to mi je všeč,” se glasi eden njegovih najbolj znanih citatov. “Je kot maska. In zame je beneški karneval vse leto,” je tudi nekoč dejal.

V zadnjih tednih je bil po poročanju medijev krhkega zdravja in je zato januarja izpustil dve Chanelovi modni reviji. Po poročanju francoske modne revije Closer so ga zaradi poslabšanja zdravja v ponedeljek zvečer prepeljali v neimenovano pariško bolnišnico. Novico o smrti oblikovalca so iz bolnišnice sporočili danes dopoldne, vzrok smrti pa še ni znan.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen