SLS bo na prenovitvenem kongresu v Novem mestu volila novo vodstvo; po napovedih po predsednik spet postal Marjan Podobnik

0

Slovenska ljudska stranka, ki so jo v preteklosti pretresala notranja nesoglasja, že dvakrat pa je ostala pred vrati DZ, bo danes na kongresu volila novo vodstvo. Za predsedniški položaj se potegujeta nekdanji prvi mož SLS Marjan Podobnik in predsednik občinskega odbora SLS Vransko Janez Lencl, pri čemer je pričakovati gladko zmago Podobnika.

Na izrednem volilnem kongresu z naslovom Mi smo družina bodo poleg novega predsednika volili tudi tri strankine podpredsednike ter člane glavnega, nadzornega in izvršilnega odbora. Med vidnejšimi člani za podpredsednika stranke so strankin evropski poslanec Franc Bogovič, strankina kandidatka na zadnjih predsedniških volitvah Suzana Lara Krause in litijski župan Franci Rokavec.

Na kongresu pričakujejo okrog 500 ljudi. Poleg okrog 200 delegatov, ki so potrdili udeležbo, so namreč v stranki na kongres povabili vse, ki bi želeli soustvarjati prihodnost stranke.

Kongres bo namenjen tudi predstavitvi kandidatov za župane in občinske svetnike iz vrst SLS. Čeprav je stranka leta 2014 izpadla iz parlamenta in ji tudi letos ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga, namreč še vedno ostaja močna na lokalni ravni in ima med vsemi strankami največ županov.

Stranka mora novo vodstvo voliti, ker je po parlamentarnih volitvah z mesta predsednika odstopil Marko Zidanšek. Po njegovem odstopu so v stranki začeli spravni proces, v katerem so na povabilo v. d. predsednika Primoža Jelševarja k sodelovanju povabili vse nekdanje vidne predstavnike stranke. Tudi zato nekateri kongres vidijo kot nekakšen začetek prenove stranke. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen