Peter Lovšin ob zadnjem albumu predstavlja še dokumentarec o svoji glasbeni poti

0

Za Petrom Lovšinom je 40 let glasbene kariere. Izdal je pet albumov s Pankrti, tri s Sokoli in deset samostojnih albumov. Zadnji, Območje medveda, je del širšega projekta, v katerem je glasbenik združil ne le jubilejni studijski izdelek, ampak še lanski veliki koncert ob 40-letnici in dokumentarec, ki ga bodo nocoj premierno prikazali v Kinu Šiška.

Film Pero Lovšin – Ti lahko pripoveduje zgodbo o Lovšinu kot prvi punk zvezdi nekdanje vzhodne Evrope, o njegovem ustvarjanju glasbene in tudi neglasbene slovenske zgodovine. Od uporniškega anarhizma 70. let minulega stoletja, osamosvajanja in demonstracij na Kongresnem trgu v Ljubljani, prek evropskega nogometnega prvenstva leta 2010 v Amsterdamu do današnjih dni.

Kot je za STA pojasnil Lovšin, je bil povod za film jubilejni deseti samostojni studijski album, ki se mu zdi eden njegovih najpomembnejših, z nekim video zapisom so ga “hoteli še posebej obeležiti”. Kamera ga je spremljala na najbolj intimnih nastopih, kot so rojstnodnevne zabave, ki so po Lovšinovih besedah nekakšna opozicija večjim koncertom, kot so tisti v Cankarjevem domu, v Stožicah s Pankrti in leto prej s Pankrti na Dunaju.

Film predstavlja tudi, kako je nastajala dolgo pričakovana plošča Območje medveda, ki je izšla na lanski dan žena, 27. marca je nato sledil omenjeni veliki koncert v Cankarjevem domu, na katerem je Lovšin s Španskimi borci in ostalimi gosti predstavil nov album in vrhunce svoje 40-letne kariere. Med 12 pesmimi so na albumu Ti lahko, ki jo je Lovšin posnel z Big Foot Mama, Na dobri poti, ki je nastala v sodelovanju s Prismojeni profesorji bluesa, in prva pesem po 30 letih, posneta s Pankrti, To ni več Slovenija.

Film je režiral Jani Sever, ki ga je Lovšin po naključju srečal na neki rojstnodnevni zabavi ob petdesetletnici. Ko je videl, da gosti pojejo skupaj z njim, in se je nastop razvil v sproščeno zabavo, je padla ideja o video zapisu z manjših koncertnih nastopov. “Dolgo časa sem omahoval nad temi zasebnimi nastopi, ker v prvih dveh tretjinah moje kariere še ni bilo te navade, da bi se družili na ta način. Bil sem skeptičen, potem pa sem ugotovil, da je to moja publika, da so to odlični ljudje in da se imamo dobro,” je dejal Lovšin.

Film v produkciji Sever&Sever in koprodukciji TV Slovenija vključuje tudi arhivske posnetke. Film sicer po Lovšinovih besedah nima ambicij, da bi se preveč poglabljal v njegovo osebnost, ker tudi sam nerad brska po lastni preteklosti. Raje posluša staro glasbo, ki ga vrne v preteklost. Predvsem film označuje kot film ceste in za nekakšen družinski film, saj v njem nastopajo tako njegova žena, ki je Pankrtom našla prve prostore za vajo, kot številni glasbeniki, ki jih ima prav tako za svojo družino.

Film bodo v Kinu Šiška premierno prikazali ob 20. uri, prihodnji teden ga bodo prikazali tudi na Festivalu evropskega in mediteranskega filma v Piranu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen