Salvini z napadom na preiskovalne sodnike razburil italijansko javnost

0

Tožilstvo v italijanskem Palermu je potrdilo uradno preiskavo italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija zaradi nezakonitega zadrževanja migrantov na ladji Diciotti. Salvini je v odzivu napadel preiskovalne sodnike, kar je v Italiji sprožilo burno razpravo. Tudi v vladnem Gibanju pet zvezd so poudarili, da je treba sodstvo spoštovati.

Salvini je sredi avgusta odredil, da se okoli 170 na morju rešenih migrantov z ladje Diciotti izpusti šele, ko bodo pripravljenost, da jih sprejmejo druge članice EU. Po večdnevnem prerekanju so Albanija, Irska in katoliška cerkev v Italiji pristale, da sprejmejo migrante.

Zaradi desetdnevnega zadrževanja migrantov na ladji je konec avgusta tožilstvo v Agrigentu proti ministru sprožilo preiskavo zaradi suma ugrabitve, odvzema svobode, nezakonite aretacije in zlorabe položaja. Zdaj so preiskavo predali tožilstvu v Palermu, navajajo tuje tiskovne agencije.

Vodja do priseljencev sovražne Lige je v petek v video posnetku, objavljenem na Facebooku, prebral obvestilo palermskega tožilstva, da so proti njemu odprli preiskavo. “En državni organ preiskuje drugega. Vendar pa je ena majhna razlika, saj ste drugega izvolili vi,” je poudaril ob tem. Sodniki pa niso bili izvoljeni in za svoja dejanja ne odgovarjajo nikomur, je povedal.

“Vi ste ministru naročili, naj nadzoruje meje in pristanišča,” je dodal in volivce označil za sostorilce. Številni so ga na Twitterju podprli.

Podpredsednik vrhovnega sodnega sveta Giovanni Legnini je izrazil “globoko zaskrbljenost” zaradi izjav, ki škodijo “ugledu in neodvisnosti sodstva”. “Predstavniki institucij, še posebej tisti na tako visokih položajih, morajo spoštovati zakon in ustavo tako kot drugi državljani,” je izpostavil.

Opozicija, predvsem na levem polu, se je zaradi tega dvignila na noge, za nelagodje pa je Salvini s svojimi izjavami poskrbel celo v koalicijskem Gibanju pet zvezd. Predsednik gibanja in podpredsednik vlade Luigi di Maio je dejal, da je odločitev, da ne izpusti migrantov, sprejela celotna vlada. Je pa poudaril, da je treba spoštovati sodstvo.

Liga sicer preživlja težko obdobje, saj je prizivno sodišče v četrtek potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, da mora stranka državi vrniti 49 milijonov evrov proračunskih sredstev, ki naj bi jih poneverila med letoma 2008 in 2010. Liga, ki jo Salvini vodi od leta 2013, bi zaradi tega lahko bankrotirala. Odločitev o zaplembi denarja lahko zavrne še kasacijsko sodišče.

Premier Giuseppe Conte je v tem primeru stopil v bran podpredsedniku svoje vlade. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen