Mayeva: Zavrnitev britanskega načrta za brexit nesprejemljiva

0

Britanska premierka Theresa May je danes izjavila, da je bila zavrnitev njenega predloga za brexit na vrhu voditeljev EU v Salzburgu nesprejemljiva. Ob tem je priznala, da so pogajanja z Brusljem v slepi ulici.

“Ni sprejemljivo, da preprosto zavrneš predlog druge strani brez podrobne razlage in nasprotnega predloga,” je dejala Mayeva v televizijskem nagovoru z Downing Streeta.

“Zdaj moramo slišati od EU, katere so prave težave in kaj so alternative, tako da lahko razpravljamo o njih,” je pozvala.

Voditelji EU so v četrtek na neformalnem vrhu v Salzburgu sporočili britanski premierki, da njen predlog glede brexita ni sprejemljiv. Mayeva jim je obljubila nov predlog za irsko mejo po brexitu. Zagotovila je tudi, da Velika Britanija intenzivno pripravlja strategijo za izstop iz povezave, ki bo predvidoma oblikovana do oktobrskega vrha EU.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je ob koncu vrha sporočil, da bodo za november načrtovani vrh o brexitu pripravili le, če bo do naslednjega rednega vrha EU v oktobru na tem področju narejenega dovolj napredka.

Pogajanja o sporazumu o brexitu so sicer že bolj ali manj zaključena, jabolko spora pa ostaja vprašanje meje na Irskem otoku med Irsko in britansko Severno Irsko, kjer nadzora zdaj ni, z izstopom Združenega kraljestva iz EU pa bi morali na tem območju vzpostaviti vsaj nekakšen nadzor blaga.

Prav tako je odprto vprašanje prihodnjih odnosov Otoka z EU, zlasti glede prihodnjega sodelovanja v enotnem trgu, pri čemer Velika Britanija pričakuje nekakšen poseben odnos, zlasti v smislu prostega pretoka blaga in storitev, ne pa tudi prostega pretoka ljudi. A v EU opozarjajo, da London ne more pobrati zgolj nekaterih stvari iz enotnega trga, drugih pa ne. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen