Grčija začela s premestitvijo migrantov iz prepolnih centrov na otokih

0

Grčija je začela s premestitvijo beguncev iz kronično prepolnih sprejemnih centrov na svojih otokih v Egejskem morju. Odločitev je posledica opozoril nevladnih organizacij o slabih razmerah, ki vladajo v omenjenih centrih, poroča francoska tiskovna agencija AFP, sklicujoče se na vire.

“Iz centra Moria in drugih centrov na otoku Lezbos je bilo davi premeščenih sto ljudi na celino na severozahodu države. Do konca tedna naj bi premestili skupno 2000 ljudi, v ponedeljek 500,” je predstavnik centra Moria povedal za AFP.

Človekoljubna organizacija Doktorji brez meja je v ponedeljek opozorila pred zdravstvenimi posledicami v prepolnih centrih na Lezbosu in navedla, da so njeni predstavniki zabeležili več poskusov samomora in samopoškodovanja.

Po uradnih podatkih je ta dan bilo na Lezbosu več kot 11.000 beguncev in migrantov, od tega skoraj 9000 v centru Moria, kar je trikrat več od njegove zmogljivosti. Lezbos se je pred tremi leti znašel v središču največje evropske migrantske krize po drugi svetovni vojni.

Prostovoljci s Samosa so medtem na družbenih omrežjih objavili, da so z otoka Samos na celino od začetka tedna preselili več kot 350 ljudi, med tistimi, ki so jih preselili, pa so večinoma družine, mladi, samski moški in ljudje, ki so bili v centru od nekaj mesecev do dveh let in pol.

V centru na Samosu, ki ima zmogljivost za 650 ljudi, je po uradnih podatkih 3600 ljudi.

Migranti na grške otoke prihajajo iz bližnje turške obale. Turčija je država, ki gosti največ beguncev na svetu. Trenutno je tam več kot tri milijone sirskih beguncev in 300.000 Iračanov.

EU in Turčija sta sicer marca 2016 sklenili dogovor, s katerim naj bi zajezili prihod migrantov iz Turčije v Evropo, a njegovo uresničevanje šepa. V skladu z dogovorom, bi morali vse nezakonite migrante, ki pridejo v Grčijo, vrniti Turčiji, za vsakega vrnjenega sirskega begunca v Turčijo pa v Evropo premestiti enega, ki je že v Turčiji. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen