Andrej Šiško bil na prostosti samo dva dneva; zunajobravnavni senat ga je spet poslal za zapahe

12

Vodji samooklicane Štajerske varde Andreju Šišku so policisti po odločitvi zunajobravnavnega senata danes zjutraj spet odvzeli prostost, je za STA potrdil njegov odvetnik Viktor Osim. Dodal je, da se bo na odločitev pritožil.

Predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora. Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja Štajerske varde na začetku meseca v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države.

Policisti so ga prvič aretirali po hišnih preiskavah v četrtek na njegovem domu v Mariboru. Po večurnem zaslišanju v nedeljo popoldne je preiskovalni sodnik odločil, da ni razlogov za pripor, zato so ga izpustili na prostost. Zadeva je nato šla v odločanje na zunajobravnavni senat, ki je po besedah Osima odločil drugače kot preiskovalni sodnik. Zato so Šiška davi ponovno odpeljali za rešetke.

V primeru, da zunajobravnavni senat ob odločanju o nestrinjanju med preiskovalnim sodnikom in tožilstvom odredi pripor zoper določeno osebo, je zoper ta sklep dopustna pritožba na višje sodišče. Tožilstvo je pripor zahtevalo zaradi ponovitvene nevarnosti.

Šiško je sicer v torek v izjavi za medije v Mariboru povedal, da je šlo pri spornem postroju, zaradi katerega ga je policija pridržala, le za provokacijo. “Namen je bil odpreti ljudem oči,” je dejal. Poudaril je, da na postroju, katerega posnetki so se pojavili na družbenih omrežjih, niso imeli pravega orožja, temveč le airsoft replike.

Kot so danes sporočili z mariborskega okrožnega sodišča, je zunajobravnavni senat odločil, da v tem primeru obstaja podlaga za odreditev pripora, saj je podana velika verjetnost, da bo osumljeni s svojim ravnanjem nadaljeval, če zoper njega ne bo odrejen pripor. “Po mnenju senata je namreč podan utemeljen sum, da je osumljeni storil kaznivo dejanje ščuvanja k nasilni spremembi državne ureditve Republike Slovenije po I. odstavku 359. člena v zvezi s 355. členom kazenskega zakonika,” so navedli.

V primeru, da zunajobravnavni senat ob odločanju o nestrinjanju med preiskovalnim sodnikom in tožilstvom odredi pripor zoper določeno osebo, je zoper ta sklep dopustna pritožba na višje sodišče. Po navedbah okrožnega sodišča je dopustna pritožba na višje sodišče v roku 24 ur, torej do četrtka zjutraj.

Če bo odreditev pripora postala pravnomočna, je dopustna le še zahteva za varstvo zakonitosti, ki se vloži v roku osmih dni od vročitve sklepa osumljencu in njegovemu zagovorniku.

Tožilstvo je pripor zahtevalo zaradi ponovitvene nevarnosti in odločitev zunajobravnavnega senata, ki ga sestavljajo trije sodniki, glede pripora za Šiška razumljivo pozdravlja. Po besedah vodje mariborskega okrožnega državnega tožilstva Darka Simoniča je zunajobravnavni senat v celoti pritrdil tožilstvu. “Pritrdil je, da je opis kaznivega dejanja pravilen, da so izpolnjeni vsi zakonski znaki kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi državne ureditve, tako kot smo mi ocenili. V celoti je senat soglašal z oceno okrožnega državnega tožilstva in dejanje ocenil kot družbeno nevarno ter zoper osumljenca odredil pripor,” je povedal v današnji izjavi za medije.

Tožilstvo mora najkasneje v petek vložiti na sodišče zoper osumljenca ali zahtevo za preiskavo ali neposredno obtožnico. “Razmišljali smo o zahtevi za preiskavo,” je glede tega povedal Simonič.

Št. komentarjev: 12
 1. raft pravi

  Takoj, ko bo kje v Sloveniji zopet paradirala kakšna skupina v partizanskih cunjah gremo po celi Sloveniji na policijske postaje in podamo prijavo ( motenje miru, spodbujanje razprtij, grožnje z orožjem…..).
  Po mnjenju pravnikov, lahko samo na ta način prenehamo s to maškarado.

  1. Tetka iz ozadja pravi

   Ti lahko samo popušiš moj kurac

 2. Re gornjemu pravi

  Nisi ti vpraševal kje bi se lahko prijavil?

 3. raft pravi

  Re Gornjemu pravi Pred 18 h
  Nisi ti vpraševal kje bi se lahko prijavil?
  —————————
  Ko bo organizirana vstaja proti komunistom bom sigurno sodeloval.

 4. haapy yack pravi

  hoj
  Šiško ni nikogar prebudil, razen oblasti in potem policijo. Moral bi biti obratn.
  Poleg Šarca še en glumac.
  pozorišteukučipres
  boditevcvetju

 5. raft pravi

  Jaka, ti ne razumeš osnovnih nič.
  Daj, vprašaj kakšnega soseda kako in kaj.

 6. raft pravi

  Je-bo vas Šiško. Ukvarjajte se raje s Srbskimi tajkuni v Sloveniji.

 7. haapy yack pravi

  hoj
  Sosed Raft. Kerga je Šiško prebudil?
  Čudn, da se Šiško ne ukvarja s tajkuni iz Srbije.
  jlovedrinkbeer. Pa še to so prodal Heinekenu.
  pijtekozlapres
  boditevcvetju

 8. Tetka iz ozadja pravi

  Ali mu medem, ko je v priporu pripada socialna podpora?

 9. Tetka iz ozadja pravi

  Vse soje bedno življenje pa je preživel na socialki.

  1. re gornjemu pravi

   Seveda, saj je vendar “domoljub”( očitno zelo len), kot ga nekateri hvalijo.

 10. BIBA pravi

  kdo bo pa objavil nesnago pahorja na z
  abavi zaa Pprimorsko

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen