Žrtve spolnih zlorab v ZDA od Vatikana zahtevajo transparentnost

0

Ameriške skupine, ki predstavljajo žrtve spolnih zlorab katoliških duhovnikov v ZDA, so v četrtek pozvale Vatikan k objavi seznama duhovnikov, ki so obtoženi spolnih napadov na otroke.

Peter Isley iz skupine Ending Clergy Abuse (Končajmo zlorabe duhovnikov; ECA) je na novinarski konferenci pred veleposlaništvom Vatikana v Washingtonu ocenil, da vsebujejo arhivi Vatikana dejstva glede papežev Frančiška, Benedikta XVI. in Janeza Pavla II., ki “kažejo, da so prikrivali spolne zlorabe duhovnikov”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Informacije so v “papeževem arhivu, poglejmo jih”, je dodal Isley, ki je poudaril, da so “liberalni papeži tako kot konservativni škofi prikrivali spolne zlorabe otrok”.

Poziv je na Vatikan naslovil po tem, ko je nekdanji veleposlanik Vatikana v ZDA, nadškof Carlo Maria Vigano v soboto objavil pismo, v katerem je papeža Frančiška obtožil, da je za obtožbe o spolnih zlorabah ameriškega kardinala Theodora McCarricka vedel najmanj od leta 2013, a jih je ignoriral. Kardinal je odstopil julija letos, a zanikal obtožbe. Očitajo mu zlorabe mladoletnikov in duhovniških pripravnikov.

Viganojeve obtožbe so po ocenah poznavalcev izraz razkola v Cerkvi med liberalci, ki branijo papeža Frančiška in ultrakonservativnimi katoliki, ki vidijo v njem nevarnega naprednjaka, ki ga bolj zanimajo socialna vprašanja kot tradicionalna vprašanja Cerkve.

Isley je ocenil, da znotraj katoliške cerkve obstaja kriminalna mreža, ki jo prikrivajo škofi vseh strani in da jo je treba razkriti in odgovornim soditi. Po njegovi oceni bodo arhivi McCarricka to razjasnili.

Becky Ianni, predstavnica druge skupine žrtev zlorab – Survivors Network of those Abused by Priests (Mreža preživelih zlorab duhovnikov; SNAP) – je kot ključno težavo izpostavila sistematično prikrivanje spolnih zlorab otrok in ranljivih odraslih v katoliški cerkvi tako s strani liberalnega kot konservativnega duhovništva. Prikrivanje je po njeni oceni sestavni del delovanja Cerkve.

Druga predstavnica skupine SNAP Pamela Spees pa je pozvala k zvezni preiskavi “v vseh cerkvenih ustanovah, da bi našli dokaze o spolnih zločinih nad otroci” in prikrivanjih, kamor sodi tudi pošiljanje duhovnikov v tujino, tako da bi lahko odgovornim sodili, še navaja AFP.

Cerkev v ZDA je pod udarom po nedavnem razkritju seznama 301 duhovnikov iz šestih škofij v ameriški zvezni državi Pensilvanija, ki naj bi v zadnjih 70 letih zlorabili več kot tisoč otrok. Katoliška cerkev v Pensilvaniji naj bi to desetletja sistematično prikrivala. Poročilo temelji večinoma na lastnih dokumentih Cerkve, ki so bili tajni, preiskava velike porote pa je trajala dve leti. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen